Фонтус е систем за автоматско полнење на вода дизајниран од Кристоф Ретезар, кој влагата во воздухот ја претвора во безбедна вода за пиење. Изумот е идеален за велосипедистите кои тргнале на долг пат. Ретезар вели: „После повеќе од 30 експерименти, најпосле успеав да обезбедам постојано капење на кондензирана вода, по една капка во минута.“ Во соодветни климатски услови, Фонтус лесно може да произведе половина литар вода за само еден час.

tc01 tc02 tc03 tc04 tc05 tc06 tc07

Сподели на Facebook
пати видено