Во северна Романија, во регионот историски познат како Буковина, има колекција од осум византиски цркви, познати по своите убави, обоени фрески кои ги украсуваат нивните ѕидови и внатре и надвор. Секој од овие манастири е посебен по бојата и библиската приказна на своите фрески. Преку овие фрески на светци и пророци, сцени од животот на Исус Христос и приказни за почетоците на човекот и за неговиот живот по смртта, манастирите се обидувале да ги научат неписмените селани за Божјите приказни.

Воронетскиот манастир

Најпознат од шарените манастири е Воронетскиот манастир, изграден во 1488 година. Се вели дека манастирот бил завршен за само 3 месеци и 3 недели за да ја одбележи победата на битката кај Васлуј. Широко познат низ цела Европа како „Систинската капела на истокот“ поради неговите внатрешни и надворешни ѕидни слики, овој манастир нуди изобилство на фрески со интензивна нијанса на сина боја, позната како Воронет сина.

Манастирот Сучевица

Манастирот Сучевица бил изграден во 1585 година. Овој претежно сино-зелен манастир бил еден од последните манастири што биле украсени со фрески во Романија. Сите надворешни ѕидови на манастирот, освен западниот ѕид, се покриени со фрески. Легендата вели дека еден од сликарите паднал од скелето и умрел, по што работата запрела, а последниот ѕид останал ненасликан.

Манастирот на Молдовита

Манастирот на Молдовита бил изграден во 1532 година од Петру Рареш, кој бил нелегитимниот син на Стефан III од Молдавија. Таа е изградена како заштитна бариера против османлиските освојувачи од Истокот. Преовладувачките златни и длабоки сини слики на надворешните ѕидови биле завршени во 1537 година. Освен многуте повторувачки теми во христијанската православна уметност, еден од ѕидовите се карактеризираат со фрески што ја прикажуваат Опсадата на Константинопол.

Манастирот Хумор

Манастирот Хумор е физички мал, но заедно со Воронет, веројатно е најдобро зачуван. Изграден во 1530 година, предметите на фреските на Хумор ја вклучуваат опсадата на Константинопол и Последната пресуда, вообичаени за романските манастири. Но, една фреска што се издвојува е ѓаволот прикажан како жена.

Арборескиот манастир

Арборескиот манастир бил изграден во 1502 година од Лука Арборе и посветен на Обезглавувањето на Свети Јован Крстител. Тој бил насликан четири децении подоцна од Драгос Коман, еден од најголемите сликари во Романија од 16 век.

Манастирот во Патраути

Манастирот во Патраути, изграден во 1487 година, е најстариот преживеан религиозен локалитет основан од Стивен Велики. Сликите, кои датираат од околу 1550 година, сè уште се предмет на восхитување на западната фасада. Во 1775 година, веднаш откако Буковина била припоена кон Хабсбуршката империја, манастирот се претворил во парохиска црква.

Манастирот Пробота

Манастирот Пробота бил изграден во 1530 година и бил првиот манастир кој имал насликани надворешни фрески во Молдавија. Надворешните слики сега избледени, но внатрешноста е добро сочувана. Црквата е делумно обновена и поправана неколку пати во минатото.

Сподели на Facebook
пати видено