Република Куба е латиноамериканска островска држава на Карибите, со пристап до Карипското Море , Мексиканскиот Залив и Атлантскиот Океан. Куба е најголемата Карибска земја, која го окупира најголемиот остров со исто име и неколку помали архипелази и има најголема популација меѓу островите во регионот – над 11 милиони луѓе. Главен град е градот Хавана.

Куба има богата култура која е мешавина на локални островски традиции и влијание на шпанските колонијалисти, африканските робови и САД.

Сподели на Facebook
пати видено