Истражувачите од Институтот Макс Планк за биологија на стареење идентификувале 14 фактори во крвта кои се поврзани со умирање од рана причина. Овие вклучуваат имунитет, контрола на глукоза, воспаление и циркулирачка маст.

Направен е тест на крвта на илјадници возрасни лица, или поточно 44.168 лица. Возраста на учесниците се движела од 18 до 109 години. Тие ги искористиле наодите за да предвидат дали некој ќе умре во следните две до 16 години.

Истражувачите велат дека тие создале резултат врз основа на молекули кои помагаат да се предвиди нечиј ризик од смрт. На учесниците им бил даден резултат од -2 до 3. Колку е поголем бројот на тестот на крвта, толку е поголема веројатноста лицето да умре рано.

Над 5.500 учесници починаа за време на следењето на овие резултати, при што овој нов вид тест предвидува ризик од смрт со точност од 83%.

Иако можеби звучи прилично морбидно, тестот е дизајниран да ги предупредува луѓето кои можеби немаат уште многу време да живеат, охрабрувајќи ги да учествуваат во поздрав начин на живот. Исто така, ќе им помогне на лекарите да го подобрат начинот на лекување на пациентите за специфични медицински состојби.

Др. Џорис Делен кој работи во Институтот Макс Планк зборуваше за позитивите на студијата: „Тоа е маркер на вашата моментална здравствена и физичка ранливост, тестот не предвидува колку долго ќе живеете додека имате удел во тоа сами. Ако тестот на крвта укажува на вашата физичка ранливост, ако ви каже колку долго ќе живеете – и вашето семејство види дека го менувате вашиот животен стил – би можеле да живеете двапати подолго.“

Сподели на Facebook
пати видено