Имајќи за цел да го намали негативното влијание на загадувањето со пластика врз нашата планета, компанија од Велика Британија наречена МакРбур излезе со револуционерно решение: го претвора пластичниот отпад во патишта.

Оваа идеја не само што е многу еколошка, туку произведува и патишта што се посилни и траат подолго од обичните асфалтни патишта.

Оваа идеја започна буквално во ѓубре

Идејата се родила кога извршниот директор Тоби Мекартни работел со хуманитарна организација во Јужна Индија која им помагала на луѓето кои работат на депонијата како собирачи. Дел од собраната пластика се топела во дупки за да се создадат полнила.

Со оваа технологија, животниот циклус на најчесто користениот материјал содржан во обичниот асфалт може да се продолжи со мешавината од пластичен отпад што ја прави компанијата. Исто така, се намалува количината на фосилно гориво што се користи во процесот, што е одлично за околината.

Едноставен концепт со зачудувачки резултати

Во основа, тие земат мешавина од пластичен отпад, ја гранулираат и ја додаваат во формулата за асфалтен бетон што се користи за правење патишта.

Не секој вид пластика може да се користи за ова. Бидејќи правењето асфалт бара топлина, целата употребена пластика треба да се стопи на одредена температура.

И покрај тоа што некои пластични материјали не влегуваат во пресекот, повеќето го прават тоа, вклучувајќи црна пластика, која е многу тешко да се рециклира. Патиштата изградени со оваа техника се исто така поевтини затоа што користат отпад што нема никаква вредност.

Пластични патишта наспроти обични патишта

Патиштата кои содржат пластика изгледаат како обични патишта, но тие се пофлексибилни. Од таа причина, тие подобро ќе се справат со секојдневните временски услови. Како еден вид засилен асфалт, овие патишта се 60% посилни и траат 3 пати подолго, со што се намалува појавата на пукнатини и дупки.

Оваа мешавина може да се примени не само за патиштата, туку и за паркинг простори, автопатите, аеродромските писти и тркачките патеки. Вакви иницијативи ни покажуваат дека сѐ уште постојат начини на кои може да се спаси нашата планета.

Сподели на Facebook
пати видено