Човештвото денес се соочува со многу клучни проблеми: војна, сиромаштија, глад и загадување, и ова се само неколку од нив. Можеби ни изгледа дека овие проблеми се нерешливи, но мора да почнеме од некаде. Само погледнете наоколу и ќе видите луѓе кои застануваат и се борат со овие проблеми во нивните заедници, но начинот на кој тие можат.

Ингрид Вака Диез, професионален адвокат од Боливија, која стана самоук архитект и им помогна на стотици семејства да ги добијат своите домови од соништата, е една од овие храбри и посветени луѓе.

Сѐ започнало со купот од стари шишиња во дворот на Ингрид

Ингрид Вака Диез, адвокат од Боливија, никогаш не планирала да стане архитект, но секогаш била свесна за еколошката криза од која страда нашата планета. Кога сопругот на Ингрид ги видел сите празни шишиња што се собрале во дворот на нивната куќа во Санта Круз ѝ рекол дека имала доволно шишиња за да изгради куќа! Во тој момент Ингрид добила идеја: зошто да не се искористи отпадот, кој инаку ја уништува природата за да изградат пристапни куќи за семејства кои имаат потреба од нив?

Се испостави дека за многу семејства со ниски приходи, евтина куќа од шишиња е одлично решение

Според УНИЦЕФ, повеќе од половина од луѓето во земјата живеат во услови на сиромаштија, честопати немаат можност да ги задоволат своите основни потреби, вклучувајќи сместување. Ингрид сфати колку е сериозен проблемот кога ги праша децата од едно локално училиште што го посетила да напишат писмо на темата „Што сакам за Божиќ“.

Техниката за градење на куќите од шишиња е многу едноставна, но одзема многу време

Главната работа потребна за изградба на куќа е градежен материјал. Тулите не се евтини и за жал, многу луѓе не можат да си ги дозволат. Но, ако користите стари шишиња кои се наоѓаат во изобилие во секој град, вашиот сон за пријатен дом може да се оствари. Сè што треба да направите е да соберете голема количина празни пластични или стаклени шишиња, да ги наполните со земја или песок и да ги користите на истиот начин како би ги користеле тулите.

Без претходно искуство во архитектурата, Ингрид учествувала во изградбата на повеќе од 300 куќи и рециклирала милиони пластични шишиња

Па, колку шишиња навистина ви се потребни за да изградите куќа? За куќа од 170 метри квадратни потребни се околу 36.000 празни пластични шишиња. Досега, Ингрид помогнала да се изградат повеќе од 300 куќи, што значи дека таа направила илјадници луѓе посреќни и помогна да се рециклираат милиони шишиња.

Се разбира, таа нема да може да изгради толку многу куќи сама, па така архитектот кој сѐ научил самостојно сега има за цел да ги научи луѓето како да го прават тоа и да го надгледува процесот на градење во сите фази.

Она што започнало како шега на сопругот на Ингрид, се претворило во проект на нејзиниот живот. Оваа приказна докажува дека нема ништо невозможно и дека проблемите со кои тешко можеме да се справиме понекогаш може да имаат евтини и лесни решенија. Таа немала искуство во градење и немала средства, но знаела дека на луѓето им е потребна помош, а наскоро нејзината храброст и решителност ги инспирирале и другите да излезат и да го променат својот живот.

Сподели на Facebook
пати видено