Откако ќе го достигнат својот 18-ти роденден, 20 проценти од тинејџерите кои се во системот на згрижување во САД веднаш ќе станат бездомници.

Уништувачки 60% од младите мажи кои ќе бидат пуштени од домовите за сираци и се правно еманципирани, ќе бидат осудени за кривично дело.

Понатаму, само едно од секои две вакви деца кои ќе достигнат легално полнолетство надвор од системот ќе биде вработено до 24-годишна возраст, при што едно од четвори нема да заврши средно училиште или да стекне диплома. Годините помеѓу 18 и 21 се прилично клучни за животот на еден млад човек, кој излегол од системот. Тогаш за прв пат прават „застрашувачки работи“, првата работа, првиот долг, креирање на нов живот.

За среќа, на оваа планета има некои навистина прекрасни луѓе кои се посветени на тоа да им помогнат на такви млади, ранливи индивидуи да им се даде стабилност за да се чувствуваат безбедни, обезбедени и способни да го исполнат својот потенцијал.

61-годишниот Гај Брајант, од Њујорк, е една таква индивидуа. Бидејќи работел како координатор на заедницата во администрацијата за децата во Њујорк 32 години, Брајант добро ја знае разликата што може да ја направи добар дом.

За Брајант, благосостојбата на младите е далеку повеќе од само работа. Во последните 12 години, Брајант се грижел за над 50 млади луѓе, при што воспитувањето ориентирано од сопствената заедница, која го инспирирала.

Брајант – кој не планира да замине во пензија во скоро време се грижи за млади од Њујоршката агенција Рајзинг Гренд, организација која ги поддржува ранливите млади луѓе од 1831 година. Добродушниот татко поминува време со своите „деца“, ги води на различни активности, како кампување, риболов и им готви оброци.

Работата на Брајант со Администрацијата за детски услуги се фокусира на млади на возраст од 18 до 21 година преку програма наречена Супервизија до 21 година. Оваа програма ги лоцира младите луѓе и им обезбедува витални услуги, вклучително и домување, вработување и пристап до здравствена заштита.

Брајант за прв пат бил инспириран да се грижи за овие млади во 2007 година кога еден од младите луѓе со кои работел го прашал дали сака да биде негов татко. Не само што Брајант го згрижил младото момче, тој исто така одлучил да го отвори својот дом за неговиот пријател и братот на неговиот пријател.

Еден трпелив и внимателен старател како Гај може да направи огромна разлика едно младо лице полесно да се вклопи во општеството и да ја врати или да ја задржи довербата во другите.

Сподели на Facebook
пати видено