Октомври беше месец на свеста за Даунов синдром и за да се подигне свеста за тоа сакаме да ви раскажеме приказна за вистинската љубов.

Таа е мало девојче со Даунов синдром, со мила личност и заразна насмевка. Тој е 40-годишен самохран татко. И нивната врска е многу посебна и нераскинлива.

Животот на Алба имал многу тежок почеток, нејзината млада мајка веднаш ја отфрлила штом дознала дека девојчето е родено со оваа состојба. За жал ова било само првото отфрлање од многуте. Во Италија многу родители сакаат да посвојат деца, но мал дел од нив би земале во предвид дете со посебни потреби.

Кога Алба имаше само 13 дена, 20 потенцијални семејства веќе рекоа „не“ за посвојување, се додека не се појави вистинската личност на местото на настанот и од тогаш животот за двајцата се промени засекогаш. Лука Трапанеце секогаш сакал да биде тато. Но, законот во Италија бил многу конзервативен и до 2017 година усвојувањето за самохрани родители не било можно. Дури и кога стана легално можно, сè уште не е лесно.

Бидејќи Лука донела одлука да посвои дете, тој знаел дека сака да се грижи за некој со тешка болест, сериозна инвалидност или проблеми во однесувањето. Кога бил тинејџер на неговиот најдобар пријател му бил дијагностициран смртоносен рак и тој останал со него до самиот крај. Ги видел и почувствувал сите болки, очај и страв и знаел дека сака да го помине животот помагајќи им на оние на кои им е потребна помош.

Оттогаш тој волонтира во локална црква им помага на луѓето со критични болести и хендикеп. И, кога доби можност да посвои дете со Даунов синдром, не се плашеше, знаеше дека е подготвен за тоа и дека може да се грижи за дете со посебни потреби. Кога го добил телефонскиот повик, тој не можел да дојде во болница доволно брзо. Таму ја нашол малечката принцеза во мала креветчето и веднаш ја почувствувал таа посебна врска што може да ја имаат само родителот и детето и веднаш почувствувал дека таа е неговата ќерка.

Алба сега има 18 месеци и изгледа многу среќна, а така изгледа и нејзиниот татко. Навистина се чини дека овие двајца си се потребни еден на друг и заедно се едно мало и совршено семејство.

Сподели на Facebook
пати видено