Можеби мислите дека само суперхерој на Марвел би можел да ја спаси нашата планета од еколошка криза, но овој пат, актерот Роберт Дауни Јуниор, алтер егото на Ајронмен, дојде да не спаси со план за кој верува дека ќе ја исчисти Земјата за една деценија.

И најдобриот дел: тој планира да користи алатка направена директно од научно-фантастичните филмови.

Ако ги сакате филмовите на Марвел, тогаш веќе знаете дека ликот на Роберт Дауни Јуниор, Тони Старк, е главен лик посветен на спасување на светот користејќи напредна технологија. И денес, се чини дека актерот е подготвен да го следи примерот на Ајронмен. Тој само што најави дека ќе започне нова организација во 2020 година наречена Коалиција за отпечатоци. Неговиот план? За да ја исчисти целата планета со употреба на вештачка интелигенција (ВИ) за 10 години.

Актерот најави за време на својот говор на конференцијата Amazon Re: Mars (машинско учење, автоматизација, роботика и вселена), состанок кој се осврна на предностите на напредната роботика и машини, особено оние со вештачката интелигенција. Актерот не сподели многу детали за проектот, но знаејќи дека книгите и филмовите ја шират идејата дека ВИ е опасна и можеби лоша, тој јасно стави до знаење дека всушност може да биде од корист за луѓето ако се користи за правење добро.

„Помеѓу роботиката и нанотехнологијата, можевме да ја исчистиме планетата значително, ако не и тотално, за 10 години“, ѝ рече актерот на публиката. Тој, исто така, зеде време да го открие своето восхитување за научниците и истражувачите што му дале разузнавачки податоци од високо ниво зад проектот,„Боже колку, ги сакам експертите“, рече тој во стил сличен на Тони Старк. „Тие се како Википедија со карактерни дефекти“.

Тој дури презеде некаква вина за состојбата на нашата планета. „Имам смирено чувство на криза“, признава тој, објаснувајќи дека тој исто така придонесува за проблемот. „Јас сум кошмар од еден човек“. Но, добра вест е дека ѕој жаи за своите постапки и доаѓа со резервен план и решение.

Сè уште треба да почекаме до април 2020 година за да видиме што подразбира целиот проект. Во меѓувреме, беше направена веб-страница за „Коалицијата за отпечатоци“ за да им се даде на луѓето можност да го следат патувањето на проектот и редовно да добиваат новости.

Дали верувате дека е можно целосно да ја исчистиме Земјата за 10 години? Што ќе правиме со загадувањето што ќе го создаваме во тој период? Кажете ни што мислите во коментарите.

Сподели на Facebook
пати видено