Главните виновници за хроничните заболувања кои го скратуваат животот според нас најчесто се слатките, брзата храна и пушењето цигари. Се испостави дека овие фактори се во голема мера преценети.

Поголемиот дел од сите болести и смртни случаи се предизвикани од недостаток на она што не го јадеме. 27-годишно истражување на 195 земји укажува на сето ова.

Зошто се разболуваме?

Милиони луѓе ги прават истите грешки секоја година, мислејќи дека ги следат сите правила за здраво јадење, избегнувајќи го црвено обработеното месо, слатки и транс масти. Сепак, како што покажуваат бројките, овие производи беа на самиот крај од листата на непријатели на нашето здравје.

Повеќе од половина од сите смртни случаи поврзани со храна во светот се предизвикани од фактот дека јадеме премногу сол, додека катастрофално малку цели зрна и овошје. Вината на лошата исхрана го убива секој петти човек во светот – 11 милиони годишно. За споредба: пушењето убива околу 7 милиони.

Болестите кои се предизвикани од лошата исхрана се кардиоваскуларни болести, рак и дијабетес. Патем, дебелината, која најмногу загрижува многу приврзаници на здрави животни стилови, е само на 6-то место во листата на ризици.

Како што се испостави, и сиромашните и богатите се измачуваат да дојдат до здравите производи. Научниците објавија рејтинг за ризици за различни земји, од кои се препорачуваат да се извлечат заклучоци како за државите како целина, така и за обичните граѓани.

Русија, САД, Индија, Германија, Египет, Турција, Иран, Пакистан, Бразил и Нигерија се лидери во недостатокот на цели зрна во исхраната. Вљубениците на сосот – Кина, Јапонија, Индонезија и Тајланд – страдаат од преголемо задоволување на сол.

Во принцип, кај исхраната на повеќето луѓе, исто така, ѝ недостасува риба, овошје и зеленчук, ореви и семиња, мешунки, полинезаситени масни киселини, влакна и млеко.

Не, тоа не е за мене!

Овошје, зеленчук и риба сè е повеќе или помалку јасно. Но, интегралните производи не можат да ги одберат сите. Авторите на студијата предупредуваат: денес десетици производи со етикета „цели зрна“ се продаваат на полиците на продавниците, но само неколку цели зрна се всушност содржани, според Ашкан Афшин, професор на Институтот за здравствени метрики и евалуација на Универзитетот во Вашингтон и водечки автор на 27-годишната глобална анализа на исхрана.

Преработката на храна е многу профитабилен бизнис кој им носи милијарди на сопствениците. Полесно и попрофитабилно е да продаваме леб и тестенини од преработени зрна, но постои тренд за здрава исхрана. Затоа, под маската на корисен производ, се продава нешто.

Како да го одберете вистинскиот интегрален производ

Леб од обично брашно со неколку зрна во тестото најчесто се продава под етикетите „Содржи цели зрна“ или „7 житни култури“

Друг продажен трик е бојата на лебот и тестенините. Поголемиот дел од купувачите веруваат дека производот е направен од брашно од цела пченица ако е потемен. Но, бојата не игра никаква улога.

Избегнувајте згуснувачи и вештачки конзерванси како калциум пропионат или натриум бензоат, деривати на соја, како дел од лебот.

Подобро е ако производот не содржи сол и шеќер воопшто, но ако сè уште сакате сладок леб, дадете предност на производи со природни засладувачи.

Истите совети се однесуваат на тестенини. Во овој сегмент, производителите особено сакаат да си играат со боите.

Сподели на Facebook
пати видено