Кога бевме деца правевме сѐ за да ги избегнеме дремките и ги излудувавме родителите. Спротивно на тоа, како возрасни, ние се обидуваме на секаков начин малку да се одмориме!

Дремките ни даваат поттик на енергија што ни овозможува да го продолжиме денот со освежен ум и тело – особено кога ќе ги правиме од 13 до 16 часот. Сепак, времетраењето и причините за дремнување ја прават целата разлика.

Постојат 3 типа на дремки во однос на причините за активирањето

1. Планирано или подготвително дремење

Ова се дремките што ќе одлучите да ги направите пред да се чувствувате уморни за да заштедите енергија. Ако треба да бидете будни долги часови во текот на ноќта, може да имате корист од дремка во текот на денот.

2. Дремка во итни случаи

Кога чувствувате потреба да ги затворите очите, тоа значи дека ви треба дремка за итни случаи. Телото ви ги покажува знаците на исцрпеност за да можете да ги затворите очите и да се одморите.

3. Вообичаено дремење

Овој вид дремка е најчест кај децата бидејќи се зема секој ден во одредено време. Но, и возрасните можат да го пробаат. Како и да е, откако ќе се навикнете да земете вообичаени дремки, вашето тело може да бара спиење во одредено време затоа треба да бидете подготвени.

Ефектите од дремката исто така се разликуваат во зависност од тоа колку време спиете

1. Енергична пауза: 10 минути до 20 минути дремнување, исто така позната како дремка за напојување

Кога треба да бидете будни за денот, брзо дремнување може да ви даде моќ да го избришете заморот и да го зголемите вашиот распон на внимание за неколку часа. Според студијата на Националната фондација за спиење, 20-минутното дремнување помага да ги подобрите вашите перформанси и расположение.

2. Не е најдобриот другар за спиење: 30-минутна дремка

30-минутната дремка е одличен пример за колку 10 минути се важни. Додека дремката што трае до 20 минути е здрава, 30-минутното дремнување ќе предизвика „мамурлак од спиење“. Вашиот мозок и тело бараат подлабок сон после 20 минути и будењето после 30 минути ќе прави да се чувствувате уште поуморни од порано.

3. Затворени очи и отворен мозок: дремка од 60 минути

И покрај тоа што не постои консензус за физичките ефекти од 60 минути дремка, во смисла на инерција на сон, докажано е дека 40-минутното дремнување ја подобрува краткорочната меморија. Така што ако сакате да запомните нешто дремката нека биде од 40-60 минути.

4. Квалитетно време за вашиот ум: дремка од 90 минути

Колку и да е корисна ноќта од 8 часа спиење, се препорачува 90-минутно дремнување – дури и НАСА вели така! Ова е затоа што завршуваме целосен циклус на спиење за 90 минути што ја елиминира можноста за инерција на спиење. Тоа им помага на процедуралната и емоционалната меморија и ќе поттикне креативност. Може да имате корист од 90 минути дремнување ако се обидувате да свирите нов инструмент или да научите нов јазик или како да користите машина, на пример.

Не заборавајте дека потребата од дремка зависи од квалитетот на вашиот сон, вашата физичка издржливост и вашата емоционална состојба. Ништо не може да го замени здравиот вечерен сон. Исто така не се препорачува дремките да бидат по 16 часот.

Сподели на Facebook
пати видено