Човештвото низ своето постоење, се обидува да ги разоткрие мистериите на соништата. Сега дури и постои посебна наука која ги проучува соништата, наречена онирологија. Оваа наука ги проучува соништата, нивната таинственост и можноста да ја предвидат иднината.

Но, психолозите веруваат дека соништата точно ја одразуваат нашата моментална состојба и често тоа е начин на потсвеста да ни каже нешто многу важно.

1. Паѓање

Во зрелоста, многу е поголема веројатноста да сонуваме дека паѓаме отколку дека летаме. Според психологот Иан Валас, сонот за паѓање го симболизира стравот од губење контрола. Доколку не можете повеќе да контролирате нешто во вашиот живот, можеби имате драстични промени за кои не сте биле подготвени, и ви се чини дека земјата ви се руши од под нозете. Размислете за тоа која област на живот (работа, односи, финансии, здравје, итн.) ви предизвикува несигурност, нервоза и страв од загуба.

2. Губење на забите, повреда и смрт

Забите пред сѐ се симбол на зашата сила и да му покажеме на светот „кои сме“. Можеби неодамна сте почувствувале невооружени, беспомошни во реалниот свет, доколку сонувате како ви паднале забите. Исто така забите се поврзуваат и со скриениот гнев кон некого или нешто. Таквиот сон можеби предупредува дека е време да се ослободите од негативните чувства.

Доста често, сонуваме дека некој близок е повреден, болен или умира. Таквиот сон предизвикува хорор, но од гледна точка на психологијата не е толку лошо. Тоа е едноставно страв од иднината, на неизбежните промени што се случуваат со драгите луѓе. Ако ја сонувате својата смрт, тоа значи дека дел од вас „починал“, останал во минатото, за да се направи простор за вашиот нов карактер во иднината.

3. Неуспехот на испит или презентација

Влечете ливче на испит и одеднаш сфаќате дека не се сеќавате на ништо, или стоите пред голема публика и не можете да кажете збор. Таквите соништа можат да бидат сон не само за учениците и студентите, туку и за луѓето кои веќе одамна ги завршиле своите студии. Најверојатно, сте доживеале стрес пред спиење, многу сте се грижеле за нешто. Во овој случај, вреди да се направи пауза.

4. Несоодветна облека или недостиг на неа

Важно е да се обрне внимание на чувствата што ги доживеавте во сон. Таквите соништа честопати се придружени со чувство на срам и непријатност. „Значи, во реалниот живот се чувствувате ранливи, можеби во нова работа или во врска, се плашите дека другите ќе дознаат за вашите слабости и недостатоци“, вели психологот Јан Валас. Но, ако во сон не се чувствувате срам, туку, напротив, сте горд на себе, ова има спротивно значење. Можеби ви недостасува признание, восхит и сл.

5. Бркање (потера)

Таквите соништа имаат неколку толкувања. „Луѓето кои имаат тенденција да ги избегнуваат конфликтите што бегаат од проблемите, наместо да ги решат, ќе имаат постојани соништа за тоа како некој ги брка.“, вели специјалист за соништа Лори Левенберг. Обрнете внимание на гонителот. Оној кој ве следи е непријатно чувство кое трча по вашите потпетици или ситуација за која се обидувате да не размислувате, како што е зависноста или долгот. Дали сте прогонувани од познато лице? Размислете за што или со кого ќе го поврзете. Во сон, тој можеби не се означува себеси, туку некој друг, па дури и дел од вашата личност која сѐ уште не ја знаете, како што е скриен талент или стремеж.

6. Катастрофа или крај на светот

Соништата со природни или вештачки катастрофи – цунами, пожар, експлозија итн. секој од нас барем еднаш има сонувано. Во таков сон, ние го доживуваме стравот не само за сопствениот живот, туку и за животот на најблиските, како и за нашиот имот. Овие соништа можат да значат лични проблеми кои се излезени од контрола, како и чувство на некаква закана во реалниот живот. И, се разбира, постојаните извештаи за катастрофи и терористички напади во медиумите додаваат гориво на огнот. Се чувствуваме многу ранливи во современиот свет.

7. Неисправни апарати или возила

Се обидувате да го вклучите телефонот или пак автомобилот не сака да тргне. Според Патриша Гарфилд, ваквите соништа се почесто се гледаат кај жените и ги симболизираат чувствата поради врските или губењето на емоционална поврзаност со некого.

8. Бременост

Чудно е што соништата поврзани со бременост се поврзани и со мажите и со жените. „Бременоста во сон симболизира дека нешто ново, расте во вас“, вели психологот Дејвид Бедрик. Вие потсвесно сонувате дека „раѓате“ нов возбудлив креативен проект. Тоа може да биде: пишување приказна или поправка на куќа. Време е да поставите цел и да се покажете на светот во нов капацитет.

9. Доцнење

Трчање по возот што заминува или задоцнувате важен состанок – такви соништа се случуваат доста често. Според Мајкл Р. Олсен, специјалист за соништа, тие можат да го симболизираат стравот од исчезнување на нешто многу важно, на пример, нешто во развојот на вашата врска или во воспитувањето на дете. Ако во реалноста сте постојано оптоварени и немате време, со помош на таков сон потсвеста ви дава сигнали дека е време да го разгледате распоредот и да ослободите време за навистина важни работи.

10. Непозната соба

Соништата на нови простории се соништа за самопознавање. Ако во сон се најдете во некоја непозната куќа, тоа значи дека не се познавате добро, се обидувате да негирате некои аспекти на вашиот карактер. Посебна непозната соба симболизира дека имате скриен талент, вештина или можност што не ја користите.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено