Психобиологот и добитникот на Нобеловата награда Роџер В. Спери открил дека различните мозочни хемисфери – левата и десната функционираат различно, и начинот на кој размислувате зависи од тоа која страна е доминантна.

Врз основа на неговото истражување постојат бројни тестови кои можат да го одредат вашиот мисловен процес и особините на личноста.

Погледнете ја сликата. Кое животно најпрвин го забележавте?

Сега продолжете надоле за да видите како функционира вашиот мозок врз основа на животното кое сте го избрале.

Глава на тигар

Левата хемисфера на мозокот ви е поактивна од десната. Вие сте аналитичка личност, многу ориентирана кон целта и организирана. Кога се соочувате со проблем, имате тенденција да бидете логични, калкулативни и објективни. Сепак, понекогаш, бидејќи знаете дека одлуката што сте ја донеле е направена по многу размислување, вие настојувате да бидете непопустливи. Значи, препорачливо е да го слушнете мислењето на другите и да го земете во предвид исто така.

Вашите лични карактеристики:

  • Планирачи
  • Прецизни
  • Рационални
  • Логичари
  • Реалисти

 

Мајмун

Десната хемисфера на мозокот е поактивна. Вие сте креативна личност која е полна со иновативни идеи. Кога се соочувате со проблем, повеќе се потпирате на вашата интуиција (која најчесто е точна) отколку на критичкото размислување. Знаете совршено добро дека секој чекор што го правите во вашиот живот е лекција за вас и дека дури и губењето е чекор кон постигнување на вашите цели. За вас, патувањето е поважно од целта. Бидејќи сте сонувач, вие често се губите во сопствената земја на соништата. Од суштинско значење за вас е да дојдете во допир со реалноста од време на време и да посветите повеќе внимание на светот околу вас.

Вашите лични карактеристики:

  • Импулсивни
  • Емотивни
  • Креативни
  • Интуитивни
  • Сонувачи

Сподели на Facebook
пати видено