Не носат сите херои наметки. Понекогаш лекарска униформа е сосема доволна. Нашиот денешен Супермен од реалноста е Леон Патрикович Нгакам, неврохирург кој летал скоро 6.000 км од Камерун до Твер, Русија со единствена цел, да им помогне на децата.

Леон Патрикович е роден во Камерун. Тој потекнува од големо семејство: 6 деца, од кои тој е најмал. Тој бил инспириран од неговиот чичко, кој студирал на овој универзитет во Твер, се вратил во својата татковина и станал многу почитуван гинеколог. Пристигнувајќи во Твер во 1991 година, младиот студент Леон решил да студира како неврохирург.

На прашањето зошто неврохирургија тој одговорил: „Така се случи, мајка ми имаше повреда на главата и таа претрпе операција што беше успешна. Патем, таа била оперирана од неврохирург, кој исто така студирал во Русија. Овој случај ми остави силен впечаток. Решив да станам доктор и упорно да одам до мојата цел. Генерално сакам да ги надминувам тешкотиите.“

И покрај тешкиот факултет, Леон морал да го научи и рускиот јазик и да се навикне на суровата клима. Но, желбата да им се помогне на луѓето испадна дека е посилна од сите проблеми, а младиот студент никогаш не размислувал да се откаже од сè и да си замине.

Хирургот има семејство: има сопруга, Светлана и ќерка Регина. Со многугодишна макотрпна работа, тој стигна на должноста началник на одделот за неврохирургија во детската болница Твер, каде што сега работи.

Списокот на случаи кои ги презема Леон е многу широк: од третман на детски повреди на краниоцеребрални повреди до сложени операции поврзани со раѓање или малигни патологии. Тој има огромно искуство во спроведување на итни операции, благодарение на што било можно да се спасат животите на голем број на деца.

Хирургот се подготвува за операции прилично интересно: тој боксува со сенка или слуша руски песни. Ѕидовите во канцеларијата на Леон се полни со пофалници, награди и дипломи, но омилената му е стихотворба од 7-годишно девојче кое што тој „го вратил од мртвите“.

Леон постојано добива понуди да се пресели во Москва на подобро работно место, но тој категорично одбива да го напушти Твер: „Слушајте, добро, не сè во овој живот се мери со автомобили, станови и пари! За мене, престижот не е главната работа; јас немам такви амбиции. За мене, амбицијата е олицетворена во мајсторство. Студирав во Твер, не сум подготвен и не сакам да заминам од овде. Твер е мојата втора татковина.“

Сподели на Facebook
пати видено