Ева Мозес Кор е жена со многу тешка судбина, која поминала низ ужасот на концентрациониот логор Аушвиц, но сепак пронашла сила за да преживее. Сега има 85 години, активно ги води страниците на Фејсбук и Твитер, патува низ целиот свет, прави документарни филмови, пишува книги и дури формира музеј посветен на историјата на нацистичките експерименти.

Нас навистина не погоди нејзината приказна и затоа ќе споделиме со вас приказна за две девојчиња чија желба за живот била непобедлива.

Детство

Ева Мозес е родена во Романија во еврејско семејство. Имала 2 постари сестри Едит и Алис, како и сестра близначка Миријам.

Ева (лево) и нејзината близначка Миријам, 1935 година.

Во мај 1944 година целото семејство било испратено во Аушвиц. Четири дена патувале во преполн превоз за стоката. Кога семејството на Ева пристигнало во логорот, управникот ја прашал мајката дали нејзините ќерки се близначки.

Мајката потврдила. После тоа, девојките биле извлечени од рацете на родителите и однесени во посебна колиба. Ева и Миријам не успеале да ја дознаат понатамошната судбина на нивните родители и сестри: последен пат близнаците ги виделе своите најмили на „платформата за разделување“ во Аушвиц.

Експериментите на Ангелот на Смртта

Феноменот на близнаци заинтеренсирал многу нацистички лекари, вклучувајќи го и најбруталниот доктор на Аушвиц Јозеф Менгеле, кој бил наречен „ангел на смртта“. Имало околу 1.5 илјади такви близнаци, како што биле Ева и Миријам во кампот, но не останале повеќе од 300. Десетици илјади луѓе биле жртви на монструозните експерименти на Менгеле.

Интересот на лекарот кон близнаците бил чисто научен: тој сакал да ја зголеми стапката на наталитет на ариевските жени. Покрај тоа, за него било важно да дознае како разните болести влијаат на човечкото тело. За да го направи ова, Јозеф Менгеле всадувал еден од близнаците смртоносен вирус, а потоа ги споредувал резултатите со неговиот здрав брат или сестра. Исто така под негово раководство, биле извршени експерименти за менување на бојата на очите преку воведување на разни хемикалии и на вештачко создавање на сијамски близнаци.

Ева (десно) и Миријам, 1949 година.

Ева и Миријам биле подложени на различни тестови, експерименти и генетски експерименти. Според мемоарите на Ева, откако таа била одвоена од нејзината сестра и однесена во лабораторија, од нејзината лева рака земале многу крв, а на десната, добила неколку инјекции. После тоа, таа имала треска, нејзините нозе и раце биле многу отечени, а на нејзиното тело се појавиле црвени дамки. Тогаш Јозеф Менгеле изјавил дека има уште две недели да живее. Но, поради некое чудо, таа преживеала.

За жал, по војната, Менгеле избега од Германија во Латинска Америка и не доби никаква казна.

Ослободување

Ева и Миријам за време на ослободувањето од Аушвиц, 27 јануари 1945 година.

По ослободувањето, 11-годишни сестри биле ставени во старателство на монахињите. Според мемоарите на Ева, монахињите ги дарувале девојките со играчки, но децата повеќе не можеле да се играат: нивното детство засекогаш завршило во Аушвиц.

Потоа сестрите се вратиле дома во селото Порт во Романија, иако нивниот дом беше празен и ограбен. Според Ева, тоа бил најтажниот ден од нејзиниот живот, бидејќи се уште се надевала дека еден од нејзините роднини е жив и ќе се врати дома.

Животот по Аушвиц

Во 1950 година, кога Ева и Миријам имале 16 години, добиле дозвола да емигрираат во Израел и се населиле во градот Хаифа. Двете девојки служеле во израелската армија.

Во 1960 година, Ева Мозес се омажила за Американецот Мајкл Кора, кој исто така го преживеал Холокаустот, а двојката се преселила во САД. Имале две деца – Алекс и Рина. Ева добила работа како агент за недвижности.

Ева Мозес Кор со нејзиниот син Алекс, 2019.

Миријам имала бубрежна болест, што била предизвикана од експериментите кои таа ги преживеала во детството. И покрај тоа што Ева донирала еден од нејзините бубрези на својата сестра, во 1993 година Миријам умрела – во тоа време имала 59 години.

Простување

Во април 2015 година Кор отишла во Германија да сведочи на судењето на поранешниот нацист Оскар Гренинг. За време на процесот, Ева пристапила кон Гронинг и го прегрнала. Според неа, таа чувствувала дека има моќ да прости и може да ја искористи како што посакувала. Прошката ја направила посилна, помогнала да ги избрише ужасните спомени и да се ослободи од трагичното минато.

Со оглед на обемот на злосторствата извршени од страна на нацистите, изјавата на Ева предизвика измешана реакција. Таа одговара на критиките велејќи дека за време на нејзиниот долг живот била убедена дека ништо добро не доаѓа од злоба и суровост, така што секој гест на добра волја го победува гневот.

Сподели на Facebook
пати видено