Љубовта ги освојува сите. Таа е способна да го загрее и омекне најстудено срце. Значи хероината на оваа приказна направи „грешка“ и, на прв поглед, се вљуби во некого со кого воопшто не требала да биде приврзана.

Ја споделуваме приказната од познатата писателка и психолог Ана Кирианова, приказна за тоа како вистинската љубов може да го сврти животот на луѓето за 360 степени.

Ужасна грешка направи една жена на Божиќ. Првин таа правеше сѐ како што треба, барем така мислеше. Облече чизми, слични на оние на војниците. Капа и бунда. Седна зад воланот на нејиниот џип и тргна кон една будала. Себичен рептил. Се разбира.

Жената се викаше Тамара Леонардовна. Таа имаше син единец, кој го добила подоцна во животот. И така нејзиниот син наполни 30 години. Таа лудо го сакаше нејзиниот син. За него, и живееше и работеше со сета своја моќ. И се збогати заради него. Тогаш син ѝ се запознал со девојка Лена од хостел. Да, дури имаше и дете!

Тамара Леонардовна ги знаеше луѓе. Таа знаеше дека оваа девојка, Лена, сака да ѝго одземе синот и да профитира од имотот. Така отиде да се справи со девојката, таа дознала каде живее. И реши да ја заплаши или да ја подмити оваа Лена. Но, најважно да ја откине змијата од својот син, кој престанал да ја слуша мајка му и зборуваше за брак.

По патот, Тамара Леонардовна купила неколку јаболка и круши. И топкалка за бебето. Сепак е празник. Некако мораше да започне разговор, нели? Ние не сме жестоки животни туку луѓе, не сме јагури!

Така таа направила сѐ како што треба. Заѕвонила на вратата, влегла како киклоп ги соблекла чизмите и крзнениот палто. И го честитала празникот на девојката и само што сакала да го започне говорот го видела детето во креветчето.

Бело момченце. Петруша е неговото име, срамежливо рекла Лена. Таа стоела и се тресела од страв. Бидејќи Тамара Леонардовна давала причина за страв верувајте ми!

Тамара Леонардовна отишла до креветчето на бебето и му ја дала тропалката. На! И тогаш бебето одеднаш се распрсна во таква смеа што дури и Тамара малку се штрекна. Детето радосно ја зграпчило тропалката и почнало да мрда со рацете и нозете, како да игра некој танц. Во исто време мавтало со тропалката и не ги тргало сините очи од Тамара. И сé уште среќно врескало од радост. Поради некоја причина, Тамара Леонардовна инспирирана од бебето почувствува неверојатна радост!

Тука Тамара направи голема грешка го зеде бебето во рацете, инстинктивно. Петруша цврсто ја прегрна, со сета своја сила. И тогаш почна да ѝ го допира лицето со раката, да тропка со тропалката и да гука…

Па и таа почнала да гука и да кажува глупави и бесмислени зборови: „Каде е ова малечко зајаче? Каде е овој мал мочко? Каде е слаткото шеќерче?“, како што би направила некоја будала.

Нејзиното срце се исполни со љубов а во градите и стана жешко… И Петруша не ги тргна очите од неа и се држеше за неа со сета сила! Не сакаше ниту да ја види мајка му. И среќата на Петруша мирисаше. На љубов. На ангели, доколку тие мирисаат би мирисале како малите деца.

Да, самата Тамара Леонардовна не сакаше да го остави Петруша. Таа сега ќе се откаже од сè за Петруша. Ѝ се случи ЉУБОВ. И одеднаш по лицето ѝ се тркалаа топли солзи.

Па, тогаш сè е јасно. Тамара Леонардовна нареди нејзиниот син да се ожени! Иако не ги послушал наредбите, но се оженил – ја сакал Лена и Петруша. Со уцена и ветувања, Тамара Леонардовна ги убедила младите луѓе да живеат во нејзиниот огромен дом. Но, таа на нив не им обрнувала внимание така што тие живееле добро и мирно. Сето внимание на Тамара било насочено кон Петруша. Тие едноставно не можат еден без друг, заљубени се. Тие многу, многу се сакаат еден со друг.

Така една жена направи ужасна грешка. Или речиси? Како би знаеле? И неочекувано го нашла својот подарок за Божиќ. Божиќ е посебен ден. И подароците се исто така посебни …

Сподели на Facebook
пати видено