Има неколку спектакли во животот што треба да се видат, без разлика колку се збунувачки или груби, и да се види најголемото животно во светот како си ги празни цревата е едно од нив. За среќа, моментот е фатен на камера и го споделија со светот така што никој повеќе нема да живее во „мрак“. Снимките ги направи Иан Виз, од Центар за истражување на китови, Западна Австралија, иако неговиот колега Родни Петерсон, бил веќе среќен кога успеал да сними син кит.

Сините китови моментално мигрираат на југ по должината на крајбрежјето на Западна Австралија, со зголемени видувања од жариштето на Поинт Пикет, на околу три часа јужно од Перт. Видеото, снимено со беспилотно летало, го покажува огромното суштество кое лежерно се пробива низ чистата сина вода пред да започне светкавиот зелен поток од под неговата опашка. Сините китови се способни да произведат до 200 литри измет со секое движење на дебелото црево. Велат дека нивниот измет мириса како кучешкиот, со конзистентност на трошки од леб.

Сподели на Facebook
пати видено