Во 1992 година, Самитот на Земјата се одржа во Рио де Жанеиро. Дете зборуваше пред возрасни и сериозни членови на Генералното собрание на ООН. 12-годишната канадска ученичка Северн Сузуки зборуваше за климатските промени, ефектот на стаклена градина и загрижувачката иднина на нашата планета.

Нејзиниот говор беше полн со емоции и искреност, Северн беше наречена „девојче кое го замолчи светот на 5 минути“. Не ве потсетува на некој? Бидејќи сега е актуелна Грета Тунберг сите заборавија на оваа млада активистка која прва почна да зборува за проблемите на планетата. Решивме да ја исправиме оваа неправда и да ја раскажеме нејзината приказна.

Ќерка на еколог

Северн Сузуки е родена на 30 ноември 1979 година во семејството на генетичар и екологист Дејвид Сузуки и писателка Тара Елизабета Кулис. Родителите вметнале во девојчето љубов кон природата. Таткото често шетал со неа и ѝ зборувал не само за убавината на светот околу него, туку и за проблемите и одговорностите на сите луѓе за иднината на Земјата. Кога ја создал својата организација за животна средина во 1991 г., Фондацијата Дејвид Сузуки, многу младата Северн станала составен дел од неа.

По стапките на нејзиниот татко, девојчето одлучило да оди на семејно патување во Амазон. Таа била шокирана од ефектите од пожарите во шумите. Малата Северн сакала да придонесе за едукација во животната средина и ја создала E.C.O. организација во училиштето, која ја проучувала животната средина. Таа се проширила и наскоро се занимавала со решавање на вистински проблеми, на пример, успеале да купат филтри за вода за сиромашните деца кои живееле во тропските предели. Благодарение на поддршката на истомислениците, било можно да се организира патување до самиот Самит на Земјата, што ѝ помогна на 12-годишната Сузуки да му се допадне на целиот свет. „Ние самите собравме пари за да возиме 6 илјади милји и да им кажеме на возрасните дека треба да се променат“, рече девојчето на говорот во ООН.

Северн Сузуки ги повика луѓето да се премислат: „Сега, јас сум само дете, но знам дека ако сите пари што ги трошите за војната одат на прашања од животната средина, во борбата против сиромаштијата и наоѓањето на вистинските одговори, овој свет ќе беше многу подобар“

Девојчето призна дека начинот на кој политичарите го игнорираат прашањето за заштита на животната средина ја тера да плаче ноќе. Емотивноста и искреноста на детето, од чии усни излегуваше тажната вистина, ги воодушеви сите во салата. Потпретседателот на САД Ал Гор дури призна дека тоа е најдобриот говор што го слушнал.

Заштита на животната средина

Откако зборувала во ООН и објави сопствена книга за едноставни чекори кон зелено живеење, Северн сакала да го продлабочи своето знаење за проблемите со животната средина. Таа започнала да ја проучува еволутивната биологија на Јеил. За време на студентскиот живот, Сузуки продолжила да организира настани што го привлекуваат вниманието на јавноста кон постојните еколошки проблеми. Најзапаметен од нив било возењето велосипед низ Канада. Во 2008 година таа се омажила и сега има 2 деца со сопругот.

Жена која се разочарала од детските соништа

Во 2012 година, Северн Сузуки повторно била поканета во Рио. Овој пат од неа беше замолено да одржи предавање на Самитот Рио + 20. Веројатно, истите инспиративни зборови се очекувале од жената од Канада, како во 1992 година, но таа искрено признала дека нема да бидат.

„Кога бев дете, мислев дека ако се пробијам со говор до светските лидери, многу ќе се променат. Сега сум возрасна и разбирам дека овие луѓе не можеа да променат ништо. На Рио + 20, сфатив дека политичарите навистина немаат моќ “, изјавила таа.

Иако Северн одамна ги симнала розовите очила и сфати дека зачувувањето на планетата не е толку лесно, таа е инспирирана од млади еко-активисти и работи како канцелар на Иницијативата за Повелби за Земјата.

Сподели на Facebook
пати видено