Животот без никаков стрес изгледа како сон, но истражувачите велат дека е всушност добро кога ќе можете да излезете од вашата зона за удобност.

Позитивната страна е тоа што може да направи да растете. Но, не секој тип на стрес може да нè мотивира. Постојат неколку видови на стрес со кои се справуваме барем еднаш во нашиот живот.

Добар и лош стрес

Целиот живот е составен од предизвици кои предизвикуваат стрес, но има одредени оценки или нивоа на стрес што можат да предизвикаат или позитивен и негативен ефект:

  • Позитивниот одговор е нормален дел од нашиот развој и се карактеризира со кратко зголемување на отчукувањата на срцето и благи покачувања на нивото на хормоните.
  • Толерантниот одговор ги активира системите за предупредување во поголем степен заради тешкотии. Може да биде раскинување или повреда, но сите можеме да го толерираме.
  • Токсичниот одговор не е нормален и му штети на нашето здравје.

Но, за да разбереме зошто нашето тело реагира на различен начин, треба да правиме разлика помеѓу различните видови стрес.

1. Акутен стрес

Акутниот стрес е најчестиот вид. Тоа е реакција на нов предизвик или настан. Можете да направите грешка на работа, да се скарате со вашиот најдобар пријател или да имате комплицирана задача на училиште.

Можете да го научите вашето дете да вози велосипед и тоа ќе биде акутен стрес и за двајцата. Но, во исто време, ќе биде забавно.

Точниот износ на акутен стрес може да го стимулира мозокот и да им помогне на вашето здравје. Во студиите, откриле дека кратки стресни настани предизвикани матичните клетки да ги подобрат ментални перформанси.

Сепак, многу малку стрес може да доведе до здодевност, па дури и депресија. Претпоставуваме дека многумина од нас имаат период во нашите животи каде ништо не се случува и се чувствувавме апатични заради тоа.

2. Епизоден акутен стрес

Кога акутниот стрес се случува често, се нарекува епизоден акутен стрес. Кога цело време сте загрижени за малите работи, негативните чувства можат да ве претегнат. Ова може да доведе до замор, главоболки и слаб имунолошки систем.

Затоа е важно да го поправите вашиот животен стил и да се тренирате сами за да прифаќате некои работи полесно. Некои од нас имаат тенденција да го имаат почесто. На пример, лошо расположените и анксиозните луѓе се повеќе под стрес.

3. Хроничен или токсичен стрес

Кога акутниот стрес не се реши и трае подолг временски период, полека станува хроничен. Корените може да бидат во несреќен брак, лоша работа или сиромаштија.

Овој стрес е многу опасен и токсичен. Може да ви го уништи физичкото и менталното здравје, па дури и да доведе до карцином, срцеви заболувања и дебелина. Истражувањето покажало дека хроничниот стрес дури може да ги покачи нивоата на одредени хормони кои ја нарушуваат меморијата.

Понекогаш причините за хроничен стрес можат да бидат од тешко детство. Во овој случај, некои луѓе пробуваат психијатриски сесии или медитација. Ако сте забележале дека од ден на ден, животот ви се влошува, нема потреба да пронајдете никаква позитивна страна на овој стрес. Време е да промените нешто ако не сакате да останете во улога на жртва.

Сподели на Facebook
пати видено