Запознајте го Брајон Виднер, поранешен – со негови зборови – „граничен социопат“ кој беше полн со омраза и имаше незаситна желба за насилство.

Тој станал Скинхед на 14-годишна возраст и поминал 16 години вклучен во расистички организации на средниот запад. Тој го заработил прекарот „Пит Бул“ и продолжил во ко-основаниот клуб Винлендерс, група за „бела моќ“ во Индијана.

Винлендерс наскоро се здоби со репутација за прекумерно насилство и стана една од најбрзорастечките расистички организации на Скинхед во САД.

Во 2005 година, Виднер се оженил со Џули Ларсен и една година подоцна, парот имал син. Одговорностите на татковството му дадоа на Виднер желба да се реформира и да го напушти расистичкото движење, желба што ја споделуваше и неговата нова сопруга.

Виднер ја донел одлуката да ја напушти неонацистичката група, но биле потребни години со смртни закани и вознемирување, пред да почувствува дека конечно станува повторно „човек“.

Обидите на Виднер да стане дел од секојдневното општество биле разбирливо потешки поради неговите многу тетоважи на лицето, кои биле и застрашувачки и отворено расистички. Тој секој ден станувал се поочаен и на крај неговата сопруга контактирала агент за анти-расизам кој му помогнал да соберат донации за да ги отстрани тетоважите.

Целосното отстранување на тетоважите на лицето на Виднер траело околу една и пол година, и тој морал да издржи повеќе од десетина индивидуални процедури, сите измачувачки болни.

Честопати биле потребни денови за да се залечат изгорениците и плускавците, пред тој да биде подготвен за следниот круг под ласерот. Но, Виднер бил решен да ја направи вистинската работа за неговото ново семејство и продолжил да се враќа за агонизирачките процедури сè додека не останале само некои лузни.

Отфрлајќи сѐ што е во врска со неговото расистичко минато и отстранувајќи ја и најмалата расистичка тетоважа тој вели дека ќе биде пресреќен доколку дури и само еден „лут тинејџер“ се откаже од идејата да стане Скинхед поради неговиот пример.

Сподели на Facebook
пати видено