Римска Опалка беше полски концептуален уметник кој речиси целата негова кариера сликаше прогресија на дизајнот на броеви за да го симболизира изминувањето на времето.

Тој започна со бројот „1“ во 1965 година, и секој ден сликал околу 400 последователни броеви. Во времето на неговата смрт, во август 2011 година, бројот на Опалка достигнал 5.607.249.

За своето прво платно, или „детаљ“, како што ги нарекува, Роман се одлучил за црна позадина од 195 х 135, со висина што одговара на неговата физичка висина и ширина која ја добил од вратата на неговото студио во Варшава.

Почнал со подигање на фината четка и сликање на мала „1“ во горниот лев агол на црно платно и продолжил со сликање на уредни редови од мали последователни броеви од едната страна на платно до другата. Кога стигна до долниот десен агол, тој веќе достигна 35.327. Но, тоа бил само почеток на патувањето до бесконечност.

Сподели на Facebook
пати видено