bridge01 Paddington-footbridge-1 Paddington-footbridge-2 Paddington-footbridge-3 Paddington-footbridge-4

Лондонскиот мост не се спушта надолу, туку се собира. Земајќи ја идејата од начинот на кој се собира јапонската лепеза,  Витешките архитекти  конструирале мст во Лондон кој истовремено е едноставен и спектакуларен. Во соработка со градежните инженери од  AKT II, експертите за мостови инсталирале пет челични греди коишто се отвораат и затвораат една по друга, кревајќи се во различни агли со помош на хидраулични дигалки.

„Прекрасен, ефикасен дизајн за мост кој би требало да ги потврди уметничките и научните анализи дека е визуелно атрактивен и структурно издржан“ – велат архитектите. Подвижниот пешачки мост се наоѓа во Падингтон, Лондон, и се протега над 20 метри широкиот Гранд Јунион Канал.

Сподели на Facebook
пати видено