Многу живописни места се расфрлани низ целиот свет, и ако погледнете во најоддалечените од нив, можете да ги најдете ретките жители на племето Куна. Нивниот начин на живот е толку различен од нашиот, што е тешко да се верува дека живееме во исто време.

Оваа нација има највисока стапка на наталитет на албино деца во светот, наместо пари тие користат кокос, а младоженецот Куна го зема презимето на невестата.

Од 378 острови на панамскиот архипелаг Сан Блас, само 50 се населени. Тука може да се најде племето Куна.

Не е чудно зошто индискиот народ Куна го населува живописниот архипелаг неколку векови. Островите се прекриени со палми, секогаш има свежо овошје и чиста вода. Списанието National Geographic објави статии за овие острови повеќе пати.

За разлика од другите племиња, Куна успеа да добие целосна автономија од властите на Панама. Тие ја прогласија својата независност во 2010 година, а владата ги поддржа. Но, и покрај добрите односи со властите, луѓето живеат според сопствените закони и ја зачувуваат карактеристичната култура на предците. Патем, тие самите се нарекуваат себеси „гуна“, бидејќи на нивниот јазик нема „к“.

Мажот мора да побара дозвола од неговата сопруга пред да купи нешто.

И покрај фактот дека Куна се смета за воинско племе, жените овде играат посебна улога. Од раните утрински часови, мажите од Куна си заминуваат на работа а островот останува целиот ден под авторитет на жените. Тие управуваат со имотот во своја сопственост, па ако некој сака да продаде или купи нешто, тој мора да побара дозвола од неговата сопруга. Ова дури е и заведено во нивните закони.

Една од легендите раскажува за владетелка по име Нараскујал, првата жена која ги освоила освојувачите за време на колонизацијата. Како? Многу едноставна: таа се соблекла пред воините, ги привлекувала со својата убавина поблиску до себе и јамата која ја подготвувала цела ноќ.

Младоженецот има 3 обиди за да избега од невестата

Куна има свои традиции и празници, главните се посветени на раѓањето на девојчињатаа, нивното одгледување и брак. Во моментот кога една девојка има 13-14 години и таа веќе се смета за возрасна, започнува потрагата по младоженецот, која трае 4 дена.

Главните критериуми при изборот на младоженецот е тоа тој да има возило и сопствено домаќинство, како и да е во добра физичка форма. Кога родителите го даваат името на оној што го избрале, на младоженецот му е дадена можност три пати да избега од невестата. Се верува дека ако пријателите и роднините не можат да го фатат во ова време, невестата има право да избере друг младоженец. Младоженецот исто така го зема презимето на невестата.

И мажите се „породуваат“! Идниот татко лежи во импровизирана лежалка неколку дена

Во Куна, не само жената, туку и нејзиниот сопруг се подготвува за породување. Неколку дена пред долгоочекуваниот настан, тој ја остава работа и го посветува целото свое време на неговата сопруга. И во моментот на пораѓање, мажот, заедно со неговата сопруга, вика гласно, се бори – во принцип, тој се однесува како да се породува. Во Куна, се верува дека на овој начин брачниот другар помага да се ослободи дел од болката од жената и да се олесни породувањето.

Жените носат шарени нараквици против лошо расположение

Првото нешто што ќе го видите кога ќе пристигнете во Сан Блас се жените во шарени фустани, со традиционални нараквици на рацете и нозете изработени од шарени зрнца. Тие веруваат дека ги штитат од зли духови и лошо расположение.

Национална валута – Кокос

Економијата на Гуна-Јала (автономниот регион на Куна) се базира на земјоделството, рибарството и меѓународната трговија. Сан Блас е главен снабдувач на кокос низ Панама. Од минатиот век, кокосот, или, како што самиот Куна го нарекуваат, ogob, е најважниот извозен производ и предмет на размена на стоки за стоки. Затоа, до сега мештаните плаќаат со кокос за храна и потребни работи.

1 од 150 деца – албино

Иронично, најголем број на албиноси на планетата живеат на копното Гуна-Јала, каде што сонцето сјае низ целата година. Во население од 80.000 луѓе стотици се албино.

Не е случајно што во 1900-тите, племето Куна почнало да се нарекува „бели индијанци“: едно од 150 новороденчиња било албино.

Сподели на Facebook
пати видено