Пластичните хирурзи можат да знаат сè за убавината затоа што тие се оние кои го придвижуваат светот кон „идеален изглед“ секој ден. Но, дури и тие не можат да ги именуваат најатрактивните жени (бидејќи сите наши мислења се прилично субјективни). Затоа д-р Џулијан Де Силва одлучи да се потпре на науката и да стане попрецизен врз основа на античка грчка формула за убавина. Да ги погледнеме најпознатите жени од кои научно не можете да го одвлечете погледот.

На прв поглед се чини дека Златниот сооднос е само број, но можеби е тајната за мерење на убавината. Многу ренесансни скулптори и уметници, како Да Винчи, Микеланџело и Рафаел тоа го искористија за да постигнат баланс и хармонија во нивните дела. Првин лицето на една убава личност треба да биде околу 1,6 пати подолго отколку што е широко. Второ, растојанието помеѓу четката за коса и дното на брадата треба да се подели на 3 еднакви делови. И, конечно, има уште неколку пропорции што можат да влијаат на нашата привлечност – на пример, ширината на очите треба да биде еднаква на растојанието помеѓу очите.

Д-р Џулијан Де Силва реши да открие кои познати личности се најблиску до грчкиот идеал. Со помош на компјутерски техники за мапирање, тој анализирал неколку точки на лицето како обликот на лицето, усните, веѓите и другите карактеристики и го создал следниот список.

10. Кара Делавин- 89,99%

9. Кети Пери – 90.08%

8. Натали Портман – 90,51%

7. Скарлет Јохансон – 90,91%

6. Кејт Мос – 91.05%

5. Тејлор Свифт – 91,64%

4. Ариана Гранде – 91,81

3. Амбер Херд – 91,85%

2. Бијонсе – 92,44%

1. Бела Хадид – 94,35

Сподели на Facebook
пати видено