Белгиските монаси го оживеале средновековниот рецепт за пиво кое се произведувало во 18 век. Орденот на каноните на Премонтре во опатија Гримберген во Белгија почна повторно да го пие пивото по повторното откривање на оригиналниот рецепт и методи на правење од 12-от век во нивните архиви.

Но, бидете внимателни ако се обидете да го пиете со новиот антички пијалак – со 10,8 проценти содржина на алкохол, најверојатно брзо ќе се „развеселите“. Вчерашното лансирање на пивото беше кулминација на четиригодишните истражувања од страна на монасите, исто така познати како Норбетине, или Бели канони и лингвистите, волонтери.

Отец Карел, кој е на чело на опатијата, ја наточил првата чаша, во компанијата која е во сопственост на градоначалникот на Гримберген, заедно со 120 новинари.

Древните тајни за подготовка на монасите биле речиси изгубени кога француските секуларни револуционери ја запалиле опатијата во 1798 година.

Рецептот бил спасен само затоа што монасите им се спротивставиле и направиле дупка во ѕидот на библиотеката за да прошверцуваат околу 300 книги.

„Имавме книги со старите рецепти, но никој не можеше да ги прочита. Сето тоа беше напишано на старо латински и стар холандски. Значи, донесовме волонтери. Ние поминавме часови листајќи низ книгите.“, вели отец Карел.

Пивото се подготвува со природни состојки, во дрвени буриња и со користење на уникатната локална почва. Десетината монаси во опатијата ќе произведуваат 1 милион литри од пивото на годишно ниво.2

Сподели на Facebook
пати видено