По дефиниција сендвич е секој вид храна помеѓу две парчиња леб. Настанал во 18. век и од тој момент неговата популарност само се зголемува. Меѓутоа, изгледот на сендвичите се разликува од земја до земја, и сега ќе ви ги претставиме најразличните сендвичи кои можат да се најдат ширум светот.

1, Чакареро (Чиле)

sn01

Традиционалниот чилеански сендвич се прави од тенко сечена говедска или свинска шницла во округло лепче со домат, боранија и чили.

2. Чемита (Мексико)

 

sn02

Овој традиционален мексикански сендвич се прави од авокадо, месо, бело сирење, кромид и посебен црвен прелив.

3. Чип Бути (Велика Британија)

 

sn03

Чип Бути е сендвич со помфрит и сос.

4. Барос Луко (Чиле)

 

sn04

Изгледа дека Чилеанците многу сакаат сендвичи. Барос Луко сендвичот го добил своето име по нивниот претседател, кој постојано го јадел. Изгледа сосема обично – говедско месо и топено сирење во лепче, но веруваме дека е вкусен.

5. Чивита (Уругвај)

 

sn05

Чивита значи „мал јарец“, и содржи по по малку од сѐ и сешто. Парче говедско со моцарела, домат, мајонез, маслини, а понекогаш и сланина, јајца и шунка.

6. Чорипан (Јужна Америка)

 

sn06

Првпат овој сендвич бил направен во Аргентина, но станал омилен низ цела Јужна Америка. Се состои од крцкав леб и колбас со сос чинчри или пебре.

7. Магарешка плескавица (Кина)

sn07

Магарешката плескавица во Кина се смета за деликатес. Во сендвичот се става салата и пиперки, а лебот е необично крцкав и се топи во устата. Кинезите имаат поговорка која вели: „На небото се јаде месо од змеј, а на Земјата месо од магаре.“

8. Даблс (Тринидад и Тобаго)

sn08

Популарен сендвич со тост лепче, кој често се грицка пред спиење. Содржи леблебија зачинета со кари. Може да се додаде и манго, краставица, кокос и индиска урма.

9. Дирлигенс натмад (Данска)

 

sn09

Името на сендвичот значи „ветеринарска полноќна ужинка“, што и да им значи тоа. Во лебот се става парче солено говедско и малку паштета.

10. Донер кебаб (Турција)

 

sn10

Донер кебабот е доста популарен низ цела Европа. Во посебно направена пита се става специјално исечено месо и како додаток домат, кромид, зелена салата или чили.

11. Фишбретен (Германија)

sn11

Крцкаво лепче со риба (најчесто солена харинга) и кромид. Понекогаш рибата се потопува во сос.

12. Гетсби (Јужна Африка)

sn12

Главната состојка на овој сендвич е пржениот компир. Сендвичот е огромен, доволно да се најадат и четири луѓе од него, па често го нарачува група луѓе.

13. Катсу-сандо (Јапонија)

sn13

Минималистички сендвич со резанка свинско и ситно исечкана зелка.

14. Леберкасамел (Германија)

 

sn14

Се преведува како (сирење од дроб), иако во него нема ни дроб, ниту сирење. Содржи различни видови на месо и кромид, а лебот е во вид на плетенка. Исклучително се служи топол, мрсен и со сенф.

15. Медианоке (Куба)

sn15

Популарна ужина на Куба. Содржи печено свинско, шунка, сенф, сирење и кисели краставички. Сето тоа се става во сладникав леб.

16. Метброхтен (Германија)

sn16

Ситно исечкано месо (понекогаш сирово) со кромид.

17. Пан-бањат (Франција)

 

sn17

Отмен француски сендвич во кој се става туна, различен зеленчук, варено јајце и маслиново масло (никогаш мајонез). Лебот се прави од специјален вид на кисело тесто.

18. Плескавица (Балкан)

 

sn18

Сите знаеме што значи превкусна плескавица. Се прави од мешано мелено месо (понекогаш со кромид) прелиено со кајмак во вкусно лепче.

19. Свински сендвич (Макао)

 

sn19

Наједноставно што може – свинско во леб.

20. Бан Хи (Виетнам)

 

sn20

Виетнамски сендвич со свинско, исечкана краставица, скиселен морков и коријандер. Доста евтин и секогаш вкусен.

21. Роти Џон (Малезија)

 

sn21

Едноставен сендвич од различни видови месо, риба, јајца и кромид во бакет лепче.

22, Бургер со месо (Кина)

sn22

Популарен кинески сендвич кој често може да се купи на улица. Содржи месо (најчесто свинско, но и јагнешко и говедско, во зависност од регионот), лута пиперка и зачини во тенок леб.

23. Каја тост (Сингапур)

sn23

Во тенки парчиња леб се става каја – смеса од кокос и шеќер. Понекогаш се додава и јајце. Необична комбинација.

24. Арепа (Венецуела)

 

sn24

Арепа е пченкарно лепче во кој се става сирење, авокадо, свинско и од сѐ по нешто.

25. Хаваи тост (Германија)

sn25

Германците исто така сакаат сендвичи. Еден од нив е Хаваи тостот. Ананас, шунка, топено сирење и мараскино вишна на парче тост.

26. Вада Пав (Индија)

sn26

Вегетаријанска брза храна. Смеса од компир со силни зачини, популарно јадење во Индија.

27. Јакишоба-пан (Јапонија)

sn27

Сендвич со пржени јапонски тестенини, малку свинско, зеленчук и специјален сос.

28. Запиеканка (Полска)

sn28

На половина запечен бакет леб се ставаат печурки, топено сирење, месо и зеленчук. Има повеќе варијанти.

29. Флафернатер (САД)

sn29

Необичен сендвич со путер од кикирики и мачмелоу крем. Исклучително калоричен, но веруваме дека е доста вкусен.

Сподели на Facebook
пати видено