Жителите на чилеанскиот пристанишен град Далкаху, на островот Чило, кренаа врева дека виделе како паѓа НЛО. Фотографиите од објектот покажуваат како вжарена огнена топка паѓа кон земјата, а според локалните медиуми, чудната светлина е забележана и во други градови, вклучувајќи ги Осорно, Палена, Валдивија и Ланкихју.

Се смета дека НЛО предизвика шест пожари што ги изгасија локалните доброволни пожарникари, но ниту пожарникарите ниту владата не се сигурни во тоа што всушност бил објектот.

Алехандро Вергес, директор на Националната канцеларија за вонредни состојби во Министерството за внатрешни работи во Чиле, рече дека пожарите биле „припишани на предмет што досега не е идентификуван“. Не е јасно колку биле огромните пожари, но Вергес рече дека пожарникарите добиле сведочења од локалните жители откако успешно го изгасиле пламенот.

Градоначалникот на Хуан Хијера рече дека пожарникарите, кои имаат „многу искуство“, објасниле дека мирисот на пожарите не бил чад од материјал, туку „од камен, и мирисало како сулфур“. Мирисот очигледно исчезна преку ноќ, но Вергес рече дека предметот може да биде „можен метеор“ или „остатоци од вселенски отпад“ што паднаа на Земјата и ги запалија пожарите. Хијера рече дека ситуацијата е „многу чудна“, иако не може да потврди дали предметот бил метеорит или не.

„Не може да има шест извори на пожар во радиус од 200 метри и сите изолирани. Се чини, ако паднаа мали огнени топки. Некои ги запалија корените, а други изгореа малку повеќе.“, вели градоначалникот.

Откако ја видел приказната на Твитер, астрономот Џонатан Мекдауел, од Центарот за астрофизика на Харвард-Смитсонијан, ја следел теоријата на метеоритот со некои истражувања за остатоци од вселената. Астрономот не можел да пронајде нешто повеќе за да ги расветли мистериозните пожари. Се надевам дека официјалните лица ќе излезат со објаснување наскоро … Сите знаеме дека вистината е таму некаде.

Отсекогаш ве мачеле големите прашања? Верувате дека светот не е толку едноставен и дека постојат и работи кои не ги гледаме? На вистинското место сте. Посетете го каналот Мистерии и урбани легенди.

Сподели на Facebook
пати видено