Сите сме виделе улични уметници кои рачно скицираат необични и претерани карикатури или фотореалистички портрети во живо на лице место, можеби дури имате и едно од ваквите уметнички дела дома. Иако овие уметници може да бидат потценети заради природата на нивната работа, талентот и долгогодишната пракса што оди со совладување на портретските цртежи се неспорни и вредат да се признаат.

Нема две исти лица во светот. И пред да размислите за близнаци, дозволете ми да ве потсетам дека ниту две страни на едно лице не се симетрични. Ова ја прави работата на врвен уличен уметник со седиште во Санкт Петербург исклучително восхитувачка. По потекло од Чебоксари, Николај Јаракхтин ја пренесува секоја уникатна карактеристика на различни лица на празно платно со помош на молив веќе 28 години.

„Потребен ми е околу еден час да направам портрет. Гледајќи го воодушевувањето на моите клиенти како ги гледаат нивните портрети, ми носи многу радост и ме инспирира “, вели уметникот, кој запознал многу поголема и поразновидна публика на улиците на Санкт Петербург отколку што може било која галерија да опфати.

Сподели на Facebook
пати видено