Малком е едноставен човек од топлата Африка. Тој е роден во необразовано и сиромашно семејство, во кое морал да работи многу. И покрај околностите, човекот го пронашол патот до успехот и тоа благодарение на трудољубивоста и работата.

Како започна неговата приказна?

На целата мака и сиромаштија во семејството во кое растел Малком, често ги губеле сите пари што ги заработувале поради зависноста на неговиот од коцкање. Парите што им останувале не биле доволни ни за храна.

Откако младиот дечко почнал да размислува за свој бизнис, му дошла идеја да купи многу стари гуми.

Секој ден го полнел својот двор со стари гуми, а соседите и соселаните му се смееле. Впрочем, зошто човек кој и така нема пари, би купувал непотребен отпад? Буквално никој не верувал дека тој ќе успее, но младиот дечко со идеја, не им обрнувал внимание на оние кои му се потсмеваат.

Првите производи

Малком неуморно работел. Понекогаш било неопходно да се работи и во текот на ноќта. Конечно, се појавиле првите производи – гумени влечки. Внимателно направени, издржливи и што е најважно изгледале прилично добро.

Тој почнал да ги продава од два до пет долари за пар. Влечките се покажале многу издржливи и еколошки, а бидејќи во Африка има недостаток на чевли, производот станал многу популарен.

Проширување на производството

По некое време, момчето одлучило да го зголеми обемот на производство и направил фабрика за чевли. Тој ги ангажирал локалните луѓе да работат. Ставот кон него веднаш се сменил во селото. Впрочем, сега не само што има пари, туку и голем број работници. Неколку месеци по започнувањето бизнисот, момчето ги исплатило сите долгови на семејството. Сега тој се смета за богаташ. Бројот на вработени во неговата нова компанија расте, а бизнисот е во подем.

За развојот на продажбата, Малколм излегол на пазарот со неколку типови сандали со повеќе различни бои и различен дизајн. Обувките сега му се неверојатно популарни, бидејќи се убави, издржливи и прифатливи.

Резултат

Обидот на момчето да излезе од сиромаштија беше крунисан со успех. Сега многу девојки го следат, сакајќи да се омажат за успешен бизнисмен. Но на Малколм сé уште е во главата му е само фабрика и идеите за развој на производството.

Хероите на нашето време не се политичарите и богаташите, туку обичните луѓе со своите мали, но големи подвизи. На каналот Победници, хероите на нашето време се на прво место.

Сподели на Facebook
пати видено