Кога сте дете, љубовта и поддршката што ја добивате од родителите станува една од најважните работи во вашиот живот. Но, можете ли да замислите како би било ако некој од вашите родители имал Даунов синдром?

Садер Иса, 21-годишник од Сирија, споделува што ако се чувствувал додека растел во овие услови и вели дека не би менувал ништо на својот татко, затоа што тој му помогнал да стане човекот што е денес.

Приказна за пример

Неговото име е Садер Иса и тој е човек кој е горд на своите корени. Детството му било полно со љубов и нежност, затоа што неговиот татко секогаш се обидувал да го направи животот како оној на кое било друго дете. Иако за некои луѓе, ова може да биде предизвик и нешто многу комплицирано за соочување, таткото на Садер се обидел да го одгледа својот син на најдобар можен начин.

Основа на сè: 2 извонредни родители

Иако може да се претпостави дека врската меѓу него и неговите родители е различна од другите, Садер вели дека не е така. Односот што тие го граделе толку многу години бил толку вообичаен како и секој друг. Со текот на времето, тие успеале да уживаат во љубовта, едноставноста, смиреноста и успеале да ги надминат неволјите кога не се согласувале. Со ова, тие се обиделе да им покажат на другите дека сè е можно и дека можат да ја променат својата перцепција за нештата, доколку за момент ги гледаат како семејство во кое љубовта била најважна.

Вреден и почитуван татко

Џад Иса, таткото на Садер, работи во мелницата во близина на неговиот дом. Неговиот син често му помага и го придружува во својата работа. Тој води нормален живот и луѓето го почитуваат и постапуваат со него како и со секој друг, бидејќи сè што знае е како да им даде чиста љубов без да очекува нешто за возврат. „Горд сум на татко ми. Во текот на мојот живот тој беше најголема поддршка за мене кога ми требаше “, вели Садер.

Гордост на тато

Најубаво од сè е кога неговиот татко гордо го запознава со другите луѓе и им покажува дека, и покрај неговата состојба, тој ја постигнал својата цел: да воспита добар човек, кој се обидува да го добие она што го сака. Во моментов, Садер е трета година студент по стоматологија, така што, кога ќе запознаат нови луѓе, овој прекрасен татко гордо им кажува „мојот син е доктор“. „Може да се види кога очите му се исполнети со радост и задоволство, како да се изразам: да, имам Даунов синдром, но го одгледав овој човек и направив сѐ што е во моја моќ да го натерам да стане лекар и да им помага на другите “, вели Садер.

Животот се состои од избори

Можеби, кога жената е бремена и дознае дека нејзиното дете ќе има Даунов синдром, таа би можела да помисли дека нејзиниот живот е уништен и може да го сфати како најлошото нешто што може да и се случи. Како и во секоја ситуација во животот, се појавуваат можностите и, во овој случај, има само 2: почекајте и преземете одговорност, или напуштете ја идејата да имате дете со таа состојба. „Ако баба ми беше убедена дека нема да го роди татко ми, не можев да бидам тука да ти ја раскажам оваа неверојатна приказна“, рече Садер, кој се обидува да направи филм за своето семејство.

Сподели на Facebook
пати видено