Со своите хипнотички простории, реномираниот австриски уметник Питер Коглер ги претвора обичните простори и ја обликува архитектурата во надреални средини за гледачите. Под влијание на американскиот минимализам, линиите на Коглер честопати се сведуваат на црно и бело за максимален контраст и влијание. Користејќи ги и боите и проекциите, тој создава своја уникатна „позадина“ на простори што честопати се забораваат – скалила, влезни сали, ходници. Така, тој создава изложбен простор надвор од архитектурата што најчесто би се занемарувал.

Неговата кариера трае повеќе од 30 години и тој се смета за пионер во уметноста генерирана од компјутер. Тој постојано ги притиска границите на тоа што е можно со технологијата што е при рака. Тој е клучна фигура во зближувањето на технологијата и уметноста.

Сподели на Facebook
пати видено