Еден ентузијаст на „Националниот Фонд за места од историска вредност“ помина повеќе од 30 години во градењето на неговиот сопствен минијатурен убав дом.

Јон Тренсард, од Форест Хил, Јужен Лондон, започнал со изградба на епскиот модел на 12-годишна возраст, откако тој и неговиот татко изградиле една од просториите во замокот како еднократен проект. Но, наскоро одлучил дека не сака да застане тука.

Тој одлучи дека за време на неговиот живот сакал да изгради цел замок во стилот на сопственост на Националниот Фонд. Досега професионалниот актер има изградено осум простории како дел од проектот што го именувал замокот Hordle Castle.

Тој може да се пофали со зачудувачка турска бања, винарска визба, капела, голема сала, влезна сала, скалила, таванска просторија, тунел за бегство и тврдина. Секоја карактеристика е инспирирана од просторија или ставка од вистински историски својства и Јон вели дека поминал илјадници часови сложено изработувајќи ги своите креации.

Собата на поткровјето на замокот е инспирирана од градинката во Кингстон Лејси во Дорсет и за скалилата била потребна една година за да се состават и се засновани на Хатфилд вилата во Хертфордшир. 42-годишниот верува дека има барем десетина простории кои можат да се комплетираат, па дури и сака да инсталира минијатурни знаци на посетители, јажиња и кафе.

Сѐ во замокот е изработено рачно и затоа за една просторија биле потребни и по неколку години за да се комплетира.

Сподели на Facebook
пати видено