Белец, чии резултати од ДНК-тест покажаа дека тој е 4 проценти Африканец се бори да биде признаен легално како црнец.

Не само што Ралф Тејлор верува дека тој треба да биде легално црн врз основа на неговото чувство за идентитет, тој исто така смета дека неговиот државен бизнис во Вашингтон, „Орион осигурување“, треба да ги добие сите придобивки од тоа да биде регистрирано како бизнис во сопственост на малцинство.

И Тејлор не застанува тука. Тој за ХафПост изјави дека верува дека потврдното дејствување, збир на закони кои ги поддржуваат малцинските групи кои биле историски дискриминирани, не треба да се фокусираат на раса и наместо тоа, треба да ја разгледаат социоекономијата затоа што, според неговите зборови, сите ние сме „мултирасни“.

Но, да започнеме од почеток. Сето тоа започнало со разговор во бар во Сиетл, каде Тејлор слушнал како еден човек, зборувајќи за тоа колку е лесно да се достави апликација за да се завери негобизнис како деловно претпријатие основано од малцинство (МБЕ).

Во 2014 година, државата Вашингтон му доделила сертификат за МБЕ. Меѓутоа, кога Тејлор се пријавил за сертификат за малцинско деловно претпријатие, тој бил одбиен и Кабинетот на малцинските и деловните претпријатија (OMWBE) рече дека апликацијата е одбиен затоа што тој не ги исполнува нивните критериуми за припадност на малцинска група.

Тогаш тој ги тужел и сега има мисија да ги разоткрие недостатоците на програмите за афирмативно дејствување. Аргументите на Тејлор биле дека има 4% африканска ДНК, претплатен е на списание за црнци, член е на организација за заштита на правата на црнците и има голем интерес за социјалното однесување на црнците.

Секако ова не може да ве направи црнвец, но тој не застанал тука. Во 2017 година Тејлор го ажурирал својот извод на раѓање така што навел дека е „црнец, индијанец и белец“. А да исто така вели дека има и Шпански корени. Иако тужбите му се залудни тој вели дека ќе продолжи да се занимава со случајот дури и да мора да живее во автомобилот.

Сподели на Facebook
пати видено