Експертите велат дека во текот на изминатите неколку децении произведовме 6,3 милијарди тони пластичен отпад, од кои само 9% од нив заминале за рециклирање. Со цел да се бориме со загадувањето и да спречиме глобална катастрофа, потребно е повторно да користиме и да рециклираме многу повеќе отпад отколку што правиме сега.

Ричард Сова, уметник од Англија, му покажа на светот креативен начин за повторна употреба на пластичните шишиња, кога тој претвори 100.000 шишиња во прекрасен пловечки остров.

Проектот за пловечкиот остров започнал кога уметникот Ричард Сова сфатил дека постојаните пластични шишиња може да послужат како добар градежен материјал.

Неверојатно е, но пластичното шише може да трае до 450 години пред да се распадне, што го прави токсичен отпад за животната средина, но исто така и многу издржлив градежен материјал. Ричард Сова, од Англија, е сигурен дека користењето на пластични шишиња и друг отпад за изградба на острови и проширување на копнени територии е нашата иднина.

„Сите нешта што не ги сакаме, сето тоа ѓубре со кор навистина не знаеме што да правиме, всушност може да ги реши проблемите на светот“, вели Ричард.

Човекот користел 100.000 пластични шишиња за да го оствари својот сон да живее на пловечки остров.

За изградба на Џојкси островот, кој се наоѓа веднаш до мексиканскиот остров Исла Мухерес, Ричард користел 100.000 пластични шишиња, малку иверица и дрвени палети кои го одржуваат островот во живот. Јадрото на островот е направено од пластични шишиња што се ставени во внатрешноста на мрежите, и она што го држи се дрвјата кои ги шират своите корени помеѓу шишињата.

На островот Ричард ништо не фрла во ѓубре, и тој ги користи сите видови отпад за да го подобри својот проект. Тој става пластични и стаклени шишиња, лимени конзерви и слично. Тој ги става кесите со ѓубре на површината на островот и ги покрива со слој почва за растенијата да растат.

Една од најдобрите работи за лебдечкиот остров на Ричард е тоа што може да се премести во било која друга точка со помош на едра или брод. Островот исто така е многу самодоволен. Можете да одгледувате овошје, зеленчук и билки таму, куќата е опремена со клима, фрижидер и други апарати за домаќинство кои се напојуваат со соларни панели.

Островот страдал во неколку бури, но Ричард вели дека нема да се откаже.

Островот Џојкси е, всушност, вториот остров што Ричарт го изградил. Неговиот прв пловечки остров, Спирал остров, бил изграден во 1998 година, но бил уништен од страна на ураганот Емили во 2005 година. Ричарт неколку години поминал во собирање празни пластични шишиња за неговиот следен проект, Островот Џојкси, кој го завршил во 2008 година. За жал, во почетокот на 2019 година Островот настрадал за време на бура, и неговите рабови станале лабава.

Но, Ричард Сова е решен да го одржи својот проект жив и тој планира да ги поправи рабовите оваа година и да го отвори својот обновен и подобрен остров за јавноста. Уметникот исто така бил поканет да изработи уште 3 пловечки острови од еколошка група, така што во блиска иднина можеме да видиме уште рајски острови направени од шишиња кои инаку би завршиле во ѓубре.

Сподели на Facebook
пати видено