Еден човек кој бил осуден на доживотен затвор зад решетки без условна казна за кражба на 50,75 американски долари од пекарница во своите 20-ти години, ќе биде ослободен по 36 години поминати зад решетките.

Алвин Кенард бил осуден за грабеж од прв степен, кога имал само 22 години во 1983 година. Сега, 58-годишникот конечно ќе биде ослободен откако судијата наредил ослободување од затворот Доналдсон во Бесемер, Алабама.

Затворската казна на Алвин била невообичаено строга, но се водела според стариот акт за прекршоци на Алабама, според кој важи „законот на три прекршоци“.

Тој претходно бил осуден на три години условна казна за три точки за кражба од втор степен во 1979 година. Пријателите и семејството на Алвин биле пресреќни кога судијата им ги соопштил вестите.

Кенард претходно работел во столарија и градежништво и, наводно, му рекол на судијата дека би сакал да продолжи во оваа сфера на работа. Законот за три прекршоци на Алабама резултираше со подолги казни за околу 27% од затворениците кои издржуваат време во затворскиот систем на државата. Многу луѓе веруваат дека законот е премногу суров и придонесе за пренатрупаност во објектите.

Сподели на Facebook
пати видено