Веднаш откако се појавиле првите црно-бели фотографии луѓето почнале да размислуваат како истите да ги направат во боја. Уште во 1855 година, еден шкотски научник, Џејмс Клерк Максвел, напишал белешки како би било можно да се додаде боја на црно-белите фотографии.

Во 1861 година, Томас Сатон ги следел неговите инструкции и успеал да создаде слика со три бои од шкотски тартан. Некои од овие фотографии потекнуваат дури од 1910 година и го претставуваат животот во минатото, а благодарение на фотографиите е опфатено и богатотот минато на македонскиот народ.

Девојка во 1913 година

Монголска јурта 1913 год

Гејша во нејзиниот кимоно во Кјото, јуни 1927 година

Влезот во Палатата на Махараџа во Џајпур, 1926 година

Будистички лама, Пекинг, Кина, 1913.

Фотографија во боја врз основа на автохромните процеси. Вагнер Фрајбург 1910-1911 година.

Сенегалски снајперист, Фез, Мароко, 1913 година.

Големата пирамида и Сфингата, Гиза, Египет, 1914 година.

Внатрешна Монголија, 1912.

Пазар, Крушевац, Србија, 1913 година.

Пазар, Сараево, Босна и Херцеговина, 1912 година.

Жени од Србија во свечени фустани, во близина на Призрен. Автохром од Огист Леон, 9 мај 1913 година.

Црква Св. Софија во Охрид, 1913.

Деца во традиционални носии од Македонија, 1913.

Сподели на Facebook
пати видено