Во денешно време купувањето е толку лесно. Можете да си купите сѐ што ќе посакате во убаво уредената продавница со пријателски расположениот и пријатен персонал. И не само тоа, можете да си порачате и по телефон и истото да ви биде испорачано дома за помалку од 24 часа. Со овие современи погодности, толку е лесно да се заборави од каде доаѓаат нештата кои ги користите секој ден.

Не, не сѐ што секојдневно користите е производ на робовски труд, но фактот што има макар и еден таков случај е доволна причина за загриженост – а не е само еден случај, туку многу повеќе.

1. Кафе

rob01

Во вкупно тринаесет земји зрната кафе се собираат со робовски и детски труд.

2. Чоколада

Chopped chocolate

За вас, чоколадата можеби враќа убави спомени од детството. За многу други чоколадата враќа тешки спомени на деноноќна напорна работа и влечење на џиновски торби со какао.

3. Облека

rob03

Ако се прашувате зошто некои парчиња облека се толку евтини, одговорот е во тоа што не им платиле соодветно на луѓето кои ги изработиле.

4. Електроника

rob04

Многу фабрики за електроника на своите вработени им овозможуваат работни услови како во затвор, со таа разлика што луѓето кои работат таму никому не му сториле зло.

5. Фалц чанти

colorful leather handbags collection on florentine market, Flore

Ако се подготвени да лажат за нивните производи да ги крадат заштитените марки, помислете си само што можат да им прават на луѓето коишто не можат да си дозволат да најмат скапи адвокатски тимови кои ќе ги бранат нивните интереси.

6. Гума

rob06

Земјите како Либерија, кадешто гумата се продава по ниска цена, можеби нудат добра зделка. Но не обезбедуваат никакви мерки за безбедност на работниците кои ја произведуваат истата.

7. Дијаманти

rob07

Не, не само евтините нешта се производ на евтина работна рака.

8. Шкампи

Shrimp grilled with beer

Индустријата на шкампи и ракчиња е една од најголемите индустрии која цвета благодарение на евтината работна рака.

9. Теписи

rob09

Во пет земји се злоупотребува детскиот труд, како и робовски труд, за да се произведат овие удобности.

10. Палмово масло

Pile of palm oil

Иако можеби и не знаете што е тоа, ова масло се наоѓа во многу од козметичките производи кои ги користите.

11. Канабис

cannabis

Сите вие што сметате дека сте слободоумни, отворени големи алтруисти бидејќи слушате реге и пушите трева, секогаш кога ќе купите џоинт поддржувате робовски труд.

12. Порнографија

rob12

Сексуалното ропство не го има само во борделите. Луѓето кои ги гледате во порно филмовите често се таму против своја волја.

Сподели на Facebook
пати видено