Со напредокот на технологијата доаѓаат сите видови на луди идеи за тоа како да се следат човековата активност, здравјето и што не. Некои од овие средства се прилично инвазивни и луѓето не сакаат да применуваат такви методи.

Денес со вас ќе споделиме научна приказна за тоа како може да се следи здравјето и да се реагира на време без било каков вид на инвазија на телото.

Научниците во Германија неодамна излегоа со нешто што може да го олесни следењето на здравјето на еден човек. Денес многу луѓе избираат да тетовираат нешто од значење или лично значење на нивните тела. Некои дури би се согласиле да ја наречат уметничка форма, но технолошкиот напредок во 21 век неодамна го достигна нивото и најде начин да се користат тетоважи во медицински цели.

Германските научници развија сензори за кожа што може да се внесат во човечката кожа наместо да мастило за тетовирање и кои што ја менуваат својата боја според pH вредноста на, шеќерот и натриумот во крвта, овозможувајќи да се следи здравјето на лицето без да се оди на лекар.

Се менува поради различна pH вредност на крвта или други здравствени индикатори. Ова овозможува да се знае вашата состојба без постојано да се земаат примероци од крв.

Ова може да биде навистина корисно за луѓе кои постојано треба да земаат примероци од крв, на пример, оние со дијабетес или бубрежни заболувања. Затоа, показателите за глукоза кај овие тетоважи можат да бидат особено корисни за нив бидејќи ја менуваат бојата од жолта до темно зелена боја во зависност од нивото на шеќер во крвта на пациентот.

Сподели на Facebook
пати видено