Денес, модерното општество покажа силна и растечка загриженост за благосостојбата и заштитата на животните. Не само што се грижиме за нашите љубени миленичиња кои нè поздравуваат секој ден по напорниот ден на работа и нè прават да се чувствуваме сакани, но исто така стануваме свесни за загрозените животински видови што треба да ги заштитиме за да не станат само дел од минатото.

Земјите ширум светот донесуваат закони за заштита на животните, нивните права, како и за подигнување на јавната свест.

# 1 Нов Зеланд официјално ги призна чувствата на животните

# 2 Во Вирџинија, крадењето на куче може да биде казниво до 10 години затвор

# 3 Во Полска, секој кој ќе најде напуштено куче или мачка е задолжен да го извести засолништето за животни, противпожарната служба или полицијата

# 4 Во Алјаска, кога некој сака да се разведе од својот сопружник, судијата одлучува кој го добива животното

# 5 Русија забранува суровост кон животните

# 6 Во Холандија, луѓето треба да плаќаат годишен данок за кучиња

# 7 Во Германија, казната за убивање на заштитено животно може да варира до 25.000 евра

# 8 Во Велика Британија, максималната казна за суровоста кон животните ќе биде пет години затвор

# 9 Во Торино, сопственикот на куче ќе биде казнет ако го шета кучето помалку од три пати дневно

# 10 Во Оклахома, Сопственикот на кучиња е целосно одговорен за било какви повреди што неговото куче може да ги предизвика

Некои од овие закони важат и во Македонија, но сепак нивната имплементација во секојдневниот живот е далеку од ефективна.

Сподели на Facebook
пати видено