Дијагнозата на терминален карцином остава без надеж, но иновативен третман ја враќа вербата кај лекарите и, пред сè, кај пациентите.

Откако беше дел од експерименталната клиничка студија, Џуди Перкинс беше излекувана од рак на дојка без хемотерапија, и по нејзиното заздравување, многумина се охрабрени од нејзината приказна.

Една битка завршува, друга почнува

Во 2003 година, Џуди Перкинс, инженер од Њујорк, добила неочекувани вести: таа имала рак на дојка во својата рана фаза. Набргу потоа, таа била подложена на мастектомија и продолжила да го живее својот секојдневен живот. Меѓутоа, во 2013 година, Џуди открила дека болеста се вратила, но овој пат, ракот пуштил метастази.

Третман кој не бил на пазарот

Лекарите побарале решение со конвенционални третмани, како што се хемотерапија и хормонална терапија, но Џуди не одговорила добро на нив. Ништо не функционирало за Џуди. Сепак, 2 години подоцна, таа имала среќа. Во одделение за имунотерапија, таа наишла на Стефани Гоф, член на Националниот институт за рак. Стефани ѝ рекла дека спроведува клинички испитувања за третман на рак врз основа на имунотерапијата и Џуди се пријавила да учествува во студијата.

Еве што направија лекарите

Лекарите извлекле голем број на имуни клетки од телото на Џуди. Откако ги ставиле во контакт со канцерогените клетки, утврдиле кои од нив ги препознале и ги напаѓале. Откако биле идентификувани, тие беа однесени во лабораторијата. Научниците ги држеле во лабораторија неколку месеци, додека клетките се размножувале и ја зајакнале нивната способност за напад и брзо отстранување на клетките на ракот. Откако овие имуни клетки биле доволно силни, лекарите ги инјектирале назад во телото на Џуди.

Извонредно закрепнување

На почетокот на третманот, Џуди се чувствувала многу лошо. Имала силна болка, се чувствувала болно секојдневно, страдала од треска, па дури и чувствувала екстремен замор. Но, ништо од тоа не било важно затоа што Џуди сфатила дека функционира. „Почнав да забележам дека туморот што го затегнува нервот во мојата рака ми предизвикува помалку болка“, изјави таа. „По една недела или две, таа сосема исчезна“. Истото се случило и со оној во близина на нејзиното срце. Третманот бил успешен и за помалку од 2 месеци, Џуди го повратила своето здравје. Таа е здрава и нема рак од 2016 година.

Белиот мантил зад чудото

Лекарот зад оваа терапија која ја промени играта е д-р Стивен Розенберг, шеф на хирургија во Националниот институт за рак и пионерски истражувач во областа на имунотерапијата. И покрај тоа што можеби не е решение за сите пациенти со рак, тоа е охрабрувачки проект кој ќе обезбеди живот на многу луѓе.

Сподели на Facebook
пати видено