Постојат многу урбани простори во светот кои се толку уникатно планирани што ги оставаат луѓето без зборови. Со помош на сателити и воздушни фотографии, можеме да видиме колку внимателно се поставуваат зградите во областите.

Едно од таквите привлечни знаменитости е Брендби Хебеби или Брендби Гарден Сити. Лоциран надвор од Копенхаген, Данска, оваа „градска градина“ е место градините на заедницата, се познати по нивниот уникатен кружен аранжман.

Куќите во Брендби Хебеби имаат големи дворови кои обезбедуваат бегство од бучниот и густо населен град, а исто така даваат можност да се занесете во хоби на одгледување растенија и земјоделски култури. Идејата за „градинарски град“ беше одобрена во 1964 година, кога општината Брендби се согласи да посвети простор за градење, со што зачудувачките кругови започнаа да се појавуваат во областа.

Архитектот на Брендби Хебеби не го одбра овој аранжман случајно. Идејата зад овие кругови е едноставна: да се зголеми социјалната интеракција меѓу оние што ги изнајмуваат градините.

Сподели на Facebook
пати видено