„Ништо не е толку реално како сонот. Светот може да се промени околу вас, но вашиот сон нема. Одговорностите не треба да го избришат. Должностите не треба да го заматуваат. Бидејќи сонот е во вас и никој не може да го одземе “(Том Кленси).

Има една 27-годишна девојка која живее во оддалечена планинска област во Хуе, Виетнам, со својата 67-годишна мајка. Таа не е во состојба да се движи, да извршува секојдневни активности сама по себе и има проблеми со зборување заради нејзината попреченост.

Единствената што стои покрај неа е изнемоштената стара мајка која се грижи за неа секој ден. Хунх Тхи Тан има извиткано тело, деформирани екстремитети и не е во можност да се движи од раѓање.

Таа има прекрасен сон да слика со нозете и да ја продава својата уметност за да може да ја издржува својата мајка. Нејзината мајка е единствената поддршка што ја има. Таа се грижи за неа секој ден со хранење, давање вода, капење и многу повеќе. Таа никогаш не дозволува Тан да ѝ избега од поглед.

Тан не може да ги контролира екстремитетите за да ги извршува секојдневните активности, така што таа лежи на подот и ги користи своите нозе за да ги зграби боиците за цртање. Сликите што таа ги црта се невини, оптимистични, полни со боја и прикажуваат среќно семејство што Тан го немала.

Еднаш нејзината мајка ја прашала: „Зошто ги црташ овие слики?“ На што девојката одговорила: „Сакам да ти помогнам да купиш ориз, да ја поправиш куќата и многу повеќе.“

Понекогаш нејзината мајка се преправа дека нејзините слики се продаваат за многу пари за да ја мотивира да живее и да шири среќа секој ден.

Нејзината мајка учествувала во младински волонтерски организации и беше изложена на Агент Оринџ (хербицид, користен од САД за време на војната во Виетнам), без да биде свесна за тоа. Кога имала близнаци, сестрата на Тан починала поради болеста што ја имала.

Сподели на Facebook
пати видено