Познати и високо платени спортисти често се вклучени во добротворна работа. А некои од нив го прават тоа подеднакво ефикасно како и нивната ефикасност на теренот.

Еден од најпознатите кошаркари на нашето време, првата ѕвезда на Националната кошаркарска асоцијација Леброн Џејмс, отвори училиште во неговиот роден град, за кое потрошил над 40 милиони долари од неговата добротворна фондација.

Детството на Леброн Џејмс не било лесно: неговите родители се развеле пред да се роди, мајката не можела да заработи доволно сама. Тие често се селеле, поради што Леброн морал да ги менува училиштата. Во четвртото одделение, тој речиси бил избркан од едно од нив, бидејќи пропуштил дури 100 училишни денови. Ова, сепак, не го спречило да добие добри оценки и, се разбира, да се докаже во спортот.

Најмногу поради тешкото детство Џејмс одлучи да изгради училиште за тинејџери од ризичната група во една од проблематичните области во неговиот роден град Акрон, Охајо.

Училиштето I promise (Јас ветувам)

Училиштето е наменето за 240 ученици, кои биле случајно избрани од локалните деца. Тие ќе одат директно од третото и четвртото одделение, а со текот на времето бројот на учениците ќе се зголеми. До 2021 година, училиштето ќе има целосен циклус, почнувајќи од прво одделение.

Главната цел на училишната програма е да ја зголеми ефективноста на образованието на ризичните групи: проблематични тинејџери, деца од семејства со еден родител и криминални региони.

Училишниот ден ќе се зголеми: од 9:00 до 17:00 часот (вклучувајќи и воннаставни активности), а учебната година ќе биде малку подолга отколку во другите училишта во САД. Во прилог на традиционалниот сет на предмети, на учениците ќе им бидат понудени часови по музика, гимнастика и, се разбира, кошарка.

Во училишната програма се предвидува седумнеделна летна сесија. За сите матуранти ќе има посебна стипендија за студирање на Универзитетот во Акрон. Исто така спонзорирана од фондацијата на Леброн.

Оваа училиште е бесплатно, а исто така на учениците им се доделуваат и бесплатни училишни униформи, а за децата кои живеат подалеку ќе има автобус. Учениците ќе имаат и појадок и ручек, како и мали закуски. Еден убав бонус ќе биде личен велосипед за секој ученик. Леброн Џејмс самиот е познат обожавател на велосипедски тури и го нарекува велосипедот една од главните атракции на младите и начин да се истражува светот околу својот дом.

Внатре во училиштето има пространи училници со неопходна опрема, сосема нови музички инструменти и, се разбира, импресивен ентериер. Да, патем, главното мото на училиштето е „Ние сме семејство“.

Патем, како дел од соработката на училиштето и хуманитарен фонд, Џејмс обезбедува помош не само за децата туку и за родителите. На нив ќе им се помогне да најдат работа или да ги најдат потребните курсеви за преквалификација. Всушност, сето ова е со цел децата од различни општествени слоеви да имаат загарантирана шанса за пристојна иднина.

На свеченото отворање, Леброн Џејмс рече дека ги знае сите овие деца, можеби подобро од себе. „Одев на истите улици, се возев на истите места каде што се возат и тиа, ги почувствував истите емоции: сите добри, лоши, несреќни. Сите овие деца минуваат низ дрога, насилство и оружје на улица. Сетоа она што тие го преживуваат како деца, мене ми е многу познато.“

Сподели на Facebook
пати видено