На прв поглед овие слики изгледаат како фотографии на глечери и ледени брегови во мирните и студени мориња. Но вистината е нешто поинтересна – тоа се огромни пастели насликани со прсти, дела на американската сликарка Зариа Форман. Нејзините дела често се простираат преку цел ѕид, бидејќи така успева да ги направи фотореалистични, а сепак да ги користи своите прсти како средство за сликање.

Таа е уметница која се грижи за околината, па така многу од нејзините дела, без разлика дали отсликуваат глечери, водни тела или луњи, се сосредоточуваат на проблемите со кои се соочуваме во поглед на зачувувањето и споделувањето на водата топењето на поларните мразови како последица на климатските промени.

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-1-2

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-2b

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-3

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-5

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-7

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-9

hyper-realistic-paintings-zaria-forman-12

Сподели на Facebook
пати видено