БиБиСи сподели видео во кое се докажува дека нашите крзнени пријатели продолжуваат да наоѓаат начини да станат уште послатки отколку што мислевме. Ѕведата во видеото е едно ретко животно кое не е толку питомо, но сепак секој од нас би го сакал дома.

Станува збор за ‘Рѓосано-дамчеста мачка која е најмалата мачка во светот и прилично е ретка со што ретко се добива можност луѓето да ѕирнат во нејзиниот свет. На видеото е прикажан целосно возрасен мажјак, кој може да го собере во вашата дланка.

Овие мачки вообичаено се осаменици по природа, но тие исто така се прилично активни и разиграни. Иако тие обично се диви мачки, има неколку извештаи дека луѓето ги чуваат како миленичиња и за нив е познато дека покажуваат љубов кон луѓето.

Тие обично живеат во Азија, при што овој вид обично се наоѓа во Индија и Шри Ланка, иако неодамна беа откриени дека живеат и во Непал. Тие обично живеат во влажни и суви шуми, но можат да преживеат и густи делови од џунглата и пасиштата, фаворизирајќи густа вегетација и карпести места.

Сподели на Facebook
пати видено