Научниците веруваат дека пронашле доказ дека човечките суштества се само едно големо, нефункционално семејство и ние имаме заеднички дом на предците кој го докажува тоа.

Новата научна студија означи област јужно од реката Замбеси во Боцвана како татковина на сите модерни луѓе. Истражувачите веруваат дека нашите предци се населиле во близина на она што некогаш било огромно езеро – наречено езеро Макгадикгади – пред околу 200 000 години.

Раните современи луѓе се населиле таму околу 70 000 години, пред промените на врнежите да доведат до плодни коридори да се отворат над бујните мочуришта на долината. За областа, каде што некогаш беше езерото, сега се вели дека е суво пространство на солени рамнини.

Според оваа студија, објавена во „Природа“, изолираното население започнало да се распрснува во три бранови на миграција што се одвивале пред 110.000 до 130.000 години. Овој драматичен потег нанадвор, наводно, започнал со миграција на човекот надвор од континентот Африка и на крај, низ целиот свет.

Водечкиот истражувач и генетичар, професор Ванеса Хејс ја објави следната изјава за овие наоди: „Веќе извесно време е јасно дека во Африка се појавиле анатомски модерни луѓе пред околу 200 000 години. Она што долго се расправаше е точната локација на ова појавување и последователно распрснување на нашите најрани предци.“

Истражувачите беа во можност да ја посочат оваа локација со анализирање на 217 примероци на митохондријална ДНК, генетски материјал што се наоѓа во повеќето клетки во организмот. Потоа, тие беа во можност да го пронајдат човечкото семејно стебло по линија на мајката.

Овие генетски информации беа испитувани заедно со симулациите за геологија и климатски компјутерски модел, дозволувајќи им на истражувачите да испитаат како би бил животот во овој регион пред 200 000 години.

Професорот Хејс рече: „Набудувавме значајна генетска дивергенција кај најраните под-родови на современата мајка кај луѓето, што укажува на тоа дека нашите предци се иселиле од татковината пред 130.000 и 110.000 години. Првите мигранти се впуштија во северо-исток, проследено со втор бран мигранти кои патуваа југо-запад. Трета популација остана во татковината до денес.“

Сподели на Facebook
пати видено