Бенкси е еден од најмистериозните уметници во светот. Неговиот идентитет не е познат до ден денес, а приказните кои ги раскажуваат неговите улични дела се многу моќни. Бенкси е бунтовник, човек кој не ја сака политиката, ниту моќта на парите.

Кога аукционерот на Sotheby’s удрил со чеканот по масата за да сигнализира крај на аукцијата, сликата „Девојче со балон“ почнала да се самоуништува пред сите присутни, меѓу кои кој знае можеби бил и уметникот.

Поранешниот агент на Бенкси споделил фотографии на кои уметникот е прикажан додека работи, што значи дека можеби сме чекор поблиску до тоа да дознаеме кој всушност стои зад псевдонимот на Бристолскиот уметник. Со исклучок на името „Бенкси“, луѓето се прашуваат за возраста, полот и националноста на уметникот; без разлика дали е активист, вегетаријанец, обожавател на филмовите „Војна на Ѕвездите“ и сите други потенцијални карактеристики.

Само едно е сигурно. Не сум јас. Сепак, се чини дека поранешниот агент на Банкси, Стив Лазаридес, му даде на светот увид во личноста која стои зад уметничките дела.

Лазаридес работеше со Банкси како негов агент, фотограф, возач и галерист 11 години пред да ја прекинат соработката во 2008 година. Сега, сепак, Лазаридес одлучи да го сподели повеќе од своето време со уметникот во новата книга насловена како „Бенкси заробен“, кој ги детализира нивните години на работење заедно во серија фотографии.

Овие никогаш порано видени фотографии, снимени од Лазаридес, го документираат фасцинантното и анархичкото патување зад сцената на мистериозниот човек кој стана еден од најпознатите светски уметници. Banksy Captured сè уште не е објавена, но некои од фотографиите од уметникот се споделени пред време, очигледно покажувајќи го уметникот на работа.

Секако, не е многу, но мора да го искористиме она што можеме да го добиеме кога станува збор за недопирлив уметник.

Сподели на Facebook
пати видено