Кога ќе погледнеме глобус или карта на светот јасно се гледаат континентите и државите кои доминираат, но забораваме дека на нашата планета копното не доминира, па така скоро на секоја карта не е прикажано во реалната големина.

Ова го нервирало Нил Каје. Добра работа е што овој научник за климатски податоци ја презеде задачата да ги едуцира масите за тоа како навистина изгледаат земјите и објави карта која ги покажува реалните димензии во споредба со оние прикажани на обичните карти. Погледнете го добро секој континент на земјата и нешто што прилично ќе ве изненади, наводно „огромниот остров“.

Мапа на светот со реална големина на земјите

Северна Америка

Русија

Европа и Азија

Африка

Антарктикот

Јужна Америка

Австралија

Гренланд

Сподели на Facebook
пати видено