Осуден убиец тврди дека ја завршил доживотната казна затвор затоа што за кратко време „починал“ за време на медицинска интервенција.

66-годишниот Бенџамин Шрејбер бил осуден на доживотен затвор без условна казна за претепување на човек до смрт во 1996 година и бил однесен да си ја одлежува казната во затворот на Ајова во Форт Медисон.

Теоретски, доживотен затвор ќе значи дека осудениот останува во затвор сè додека не почине, но оваа дефиниција би претставувала проблем доколку се врати во живот. Не е прв пат некој да тврди дека е оживеан. И Шрејбер тврди дека токму тоа му се случило.

66-годишниот развил септичко труење како резултат на камења во бубрезите во 2015 година и го однеле од затвор во болница. За време на интервенцијата неговото срце престанало да чука 5 пати, а лекарите морале да го вратат во живот. Осудениот убиец целосно се опоравил и се вратил во затвор. Но, очигледно тој и неговиот адвокат добро истражувале и се обидуваат да поминат низ „дупка“ во законот тврдејќи дека неговиот доживотен затвор завршил.

Во изјавата, Шрејбер вели дека бил оживеан против неговата волја и дека неговата кратка „смрт“ значи дека неговиот доживотен затвор е технички завршен. Еден окружен судија, наводно, пронашол мала замерка во аргументот на Шребер, велејќи дека фактот дека тој го поднел барањето е доволен доказ за да докаже дека тој сè уште е меѓу живите.

Тие признаа дека аргументот е оригинален, но го опишаа како „неисцрплив“ и пак, одлучија да пресудат против тврдењето. Адвокатот на Шрејбер не се откажа, бидејќи тие го однесоа случајот до апелациониот суд на државата во понатамошниот обид за ослободување на убиецот. Сепак, во средата, на 6 ноември, апелациониот суд ја потврди пресудата на долниот суд.

Сподели на Facebook
пати видено