Оазата се наоѓа на работ на пустината Гоби, а од античките времиња служела како порта на позатиот кинески Пат на свилата. Во подножјето на огромна песочна дина има големо езеро во облик на полумесечина и неколку згради. Оазата Дунхуан се сметала за едно од главните места за одмор за караваните по долгото патување по жешкиот песок.

Сподели на Facebook
пати видено